До Польщі через Росію потрапляє вугілля з окупованих територій, - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До Польщі через Росію потрапляє вугілля з окупованих територій, - ЗМІ

Енергетика
503
Вугілля з окупованого Донбасу імпортується до Польщі за схемою з сертифікатами походження.
Про це повідомляє польське видання Dziennik Gazeta Prawna.
Експортом до Польщі антрациту з ОРДЛО займається фірма Doncoaltrade, яка зареєстрована у місті Катовіце. У польському державному реєстрі її головою й основним акціонером є Олександр Мельничук, який упродовж певного часу був “заступником міністра енергетики “ЛНР”.
Акціонером фірми також був Роман Зюков – син колишнього першого заступника міністра енергетики та вугільної промисловості України Юрія Зюкова.
“Мельничук висилає до Росії вугілля з шахт, які він контролює, і від осіб, які займаються копанками. Бандити-власники копанок продають антрацит по $22 за тону, тоді як його офіційна ціна на кордоні з Польщею становить $140.”,- пише видання.
У виданні зазначають, що важко оцінити, скільки вугілля таким чином потрапило і продовжує потрапляти до Польщі. Підрахунки ускладнює факт, що цю схему складно однозначно визнати контрабандною, оскільки заборона експорту з України стосується лише Криму.
В свою чергу, схему потрапляння вугілля з Донбасу до ЄС виданню підтвердив голова Східної правозахисної групи Павло Лисянський, який колись був заступником директора двох шахт в Луганській області.
За його словами, з кожної тонни вугілля, яке “ЛНР” продавала на територію, яка контролюється українською владою, до кишені Плотницького потрапляло 500 грн. Він вважає, що свою частку Плотницький має також і з антрациту, який експортується до Польщі.
За матеріалами:
Espreso.tv
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас