У Китаї випробовують ядерні реактори на рухомій хвилі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Китаї випробовують ядерні реактори на рухомій хвилі

Енергетика
829
Національна атомна енергетична компанія Китаю оголосила про створення спільного підприємства для будівництва реактора на рухомій хвилі в провінції Хебей. Розробка належить компанії TerraPower, головним пакетом акцій якої володіє Microsoft, пише Bloomberg.
Головна відмінність реактора на рухомій хвилі в тому, що ланцюгова реакція ділення відбувається не відразу у всій активній зоні реактора, а обмежена певною ділянкою, яка з плином часу переміщається всередині цієї зони. Такі реактори більш економічні, для них не потрібні спеціальні процедури збагачення ядерного палива: вони можуть бути завантажені збідненим ураном всього один раз, і цього вистачить для безперервної роботи протягом 60 років.
«Китай — ось де є попит і де є партнери, які готові впроваджувати саме цей тип реактора», — говорить Кріс Левеск, президент TerraPower, де вже десять років працюють над технологією реактора на рухомій хвилі.
Нова система відноситься до так званого четвертого покоління реакторів. Вона включає в себе підвищені функції безпеки, які стали обов’язковим елементом після катастрофи на АЕС Фукусіма в Японії в 2011 році, але використовує традиційні паливні стрижні, охолоджувані водою під тиском.
У той час як більшість розвинених країн поступово переходить на альтернативні джерела енергії, в Китаї зростає попит на енергію всіх типів — від вугілля і природного газу до відновлюваної та ядерної енергетики.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас