В Японії потужні приливні електротурбіни замінять 10 АЕС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Японії потужні приливні електротурбіни замінять 10 АЕС

Енергетика
833
Турбіни, розроблені японськими інженерами, планується помістити на місце хвилерізів, що дозволить одночасно і захищати узбережжя від ерозії, і генерувати електрику.
Використовуючи в цих цілях всього 1% прибережної зони Японії, можна буде виробляти 10 гігават електроенергії, що еквівалентно роботі 10 атомних електростанцій, повідомляє Science Daily.
Цей проект використовує підводні турбіни, прив’язані до морського дна швартовими кабелями, щоб перетворювати кінетичну енергію потоків Куросіо на електрику, яку дротами можна доставити на сушу. Початкова фаза експерименту виявилася дуже успішною, і команда зараз шукає промислових партнерів, щоб приступити до наступної фази. Однак в OIST шукають ще більш дешеве і просте у виробництві джерело океанічної енергії.
І тут вступає в гру сила прибережних хвиль. На 30% пляжах Японії можна побачити тетраподи — бетонні фігурні блоки, які застосовують для спорудження загороджень і зміцнення прибережних ділянок, щоб попередити їх ерозію, а також для проведення підводних і причальних робіт. «Якщо помістити на місце звичайних тетраподів і хвилерізів більш просунуті конструкції з турбінами, можна буде одночасно і захищати узбережжя від ерозії, і генерувати електрику, — пояснює професор Шинтаке. — Використовуючи з цією метою всього 1% прибережної зони Японії, ми зможемо виробляти 10 гігават енергії, що еквівалентно роботі 10 атомних електростанцій».
Турбіни були сконструйовані таким чином, щоб витримувати не тільки сильні хвилі, але й тайфуни. Дизайн їх лопатей схожий на плавці дельфінів — вони гнучкі і зроблені з матеріалів, здатних підлаштовуватися під найсуворіші природні умови. Несуча конструкція теж досить гнучка, «як стебло квітки», яке може зігнутися від подуву вітру, але не зламатися. При цьому турбіни безпечні для всіх приморських мешканців. Зараз професор Шинтаке з командою дослідників повністю завершили першу стадію проекту і готові встановити турбіни для першого комерційного експерименту.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас