Яким буде майнінг у 2025 році? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Яким буде майнінг у 2025 році?

Фінтех і Картки
1054
Ось і настав той момент, коли майнінгове обладнання стало споживати більше електроенергії, ніж всі жителі Ісландії. Проте, ринкова капіталізація криптовалюти, як і раніше, дуже мала в порівнянні з традиційними ринками. Якщо попит на неї зростатиме в нинішньому темпі, таке споживання електроенергії може призвести до руйнівних наслідків в екології планети.
Збільшення складності майнінгу
Корекція складності майнінгу відбувається через кожні 2016 блоків, тобто один блок займає приблизно 10 хвилин. У міру того, як збільшується обсяг майнінгу, збільшується і показник складності. Іншими словами, чим потужніша мережа, тим вища складність.
Складність майнінгу у біткойна і Ethereum збільшилася в геометричній прогресії, починаючи з первинних блоків, і, ймовірно, продовжить рости при все більшому використанні криптовалют. Таким чином, майнерам доведеться постійно купувати більш потужне обладнання. Минули ті часи, коли кожен міг майнити біткойни вдома за комп’ютером.
Велика централізація
Через збільшення складності, майнери змушені купувати нове обладнання з більшою потужністю. Позаяк модернізовані комп’ютери коштують чималих грошей, тільки багатії можуть їх дозволити собі. Майнінг приносить значний прибуток від економії за рахунок масштабів, що ще більше зменшує конкурентоспроможність дрібних майнерів.
Цей фактор призвів до централізації майнінгу. Найбільшою в світі компанією в сфері хмарного майнінгу є AntPool, яка контролює 17,82% від загальної кількості хеш в мережі біткойн. Більшість майнінгових компаній розташовані в Китаї через низьку вартість електроенергії та робочої сили.
Екостійкі альтернативи
У міру того, як хешрейт блокчейн-мереж продовжує зростати, виробляють все більше спеціальних комп’ютерів для майнінгу. Вони споживають дуже багато енергії, і це при тому, що криптовалютний ринок дуже малий в своєму обсязі. А що буде, коли він виросте? На жаль, електрику, яку споживають ці машини, зазвичай добувають з невідновлюваних джерел енергії. Це викликає значні зміни в кліматі планети.
Австрійська компанія HydroMiner є однією з небагатьох компаній, які планують зробити майнінг більш екостійким і прибутковим, використовуючи відновлювані джерела енергії. Гендиректор компанії Надін Дамблон повідомила в інтерв’ю з представником CoinNoob, що вже існують компанії, які використовують сонячну енергію в майнінгу. Однак, найкращим рішенням є гідроелектроенергія, оскільки вона більш послідовна, а молекули води можуть бути використані для охолодження обладнання.
Доказ частки володіння
У мережі PoS (доказ частки володіння) кожен учасник володіє її частиною. Це значно відрізняється від принципу PoW (доказ виконання роботи), де у кожного учасника має бути дороге майнінговое обладнання. Також мережа PoS більшою мірою децентралізована, оскільки всі учасники захищають її – кожен по-різному. Все залежить від того, скільки валюти є кожного з учасників. Крім того, PoS дуже економічна в плані споживання енергії, бо не вимагає виконання складних обчислень. Перевірка в ній проходить набагато швидше.
Втім, мережа PoS має певні недоліки. Найбільш серйозним з них є проблема, коли «немає нічого на кону». Уявіть, що мережа піддається атаці, при якій зловмисник намагається замінити валідні блоки ланцюжка своїм власним.
З економічної точки зору, майнити відразу на двох ланцюжках вигідно, оскільки вам це нічого не буде коштувати. У випадку з PoW, майнеру доведеться вибирати ланцюжок, оскільки не можна використовувати один і той же комп’ютер в двох мережах одночасно. Навіть в одній мережі він споживе електроенергію на круглу суму.
Перевірка блоків біткойна завжди буде здійснюватися за рахунок PoW. Що стосується Ethereum, розробники намагаються використовувати PoS завдяки новому протоколу Casper. У разі успіху, її власники зможуть закладати свої монети в смарт контракті в обмін на транзакційні збори. В даний момент багато людей активно спостерігають за Ethereum. Всім цікаво, чи зможуть розробники розв’язати раніше нерозв’язні проблеми PoS.
За матеріалами:
Altcoin.info
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас