У Китаї робот-дантист вперше автономно провів операцію на людині — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Китаї робот-дантист вперше автономно провів операцію на людині

Технології&Авто
617
У Китаї пройшла перша успішна операція подібного роду. Робот без будь-якої допомоги з боку людини зміг поставити пацієнту нові зуби, повідомляє South China Morning Post. У майбутньому такі роботи допоможуть з нестачею кваліфікованих лікарів.
Під час операції були присутні медичні працівники, які виступали в ролі спостерігачів. Перша повністю роботизована імплантація зайняла годину і проходила китайському місті Сіань. За словами експертів, які спостерігали, імпланти були встановлені з похибкою 0,2-0,3 мм – це норма для такого роду операцій, тому операцію можна називати успішною.
Розробники кажуть, що створили технологію для уникнення людських помилок і позбавлення від дефіциту кваліфікованого персоналу в лікарнях. Робота і ПЗ для нього розробляли останні чотири роки спільними зусиллями місцевих університетів і лікарень, він поєднав у собі весь досвід китайських стоматологів і новітні технології в робототехніці.
Робот оперував повністю автономно. Зуби, які використали для імплантації, друкують на 3D-принтері. У Китаї, за останніми даними, близько 400 млн людей потребують нових зубів. І попит тут набагато більший від пропозиції. При цьому часто операції проходять не досить якісно, і пацієнти змушені знову звертатися по допомогу.
Інженери і медики кажуть, що робот може виконувати роботу навіть якісніше, ​​ніж професійні стоматологи.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас