Український проект «зеленої» енергетики отримав премію Bright Award — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Український проект «зеленої» енергетики отримав премію Bright Award

Енергетика
572
Щорічний приз Стенфордського університету (Каліфорнія, США) вручають інноваторам, які зробили істотний внесок у стале енергетичне майбутнє. Українці Андрій і Роман Зінченки виграли в цьому році, завдяки своїй роботі з підтримки і просування інновацій в галузі відновлюваної енергетики, повідомляє Stanford News.
Коли фінансова криза 2008 року вдарила по українській економіці, брати Андрій і Роман Зінченки втратили роботу в медіа-бізнесі. Оскільки у них утворилося багато вільного часу, вони вирішили допомогти батькам добудувати будинок під Києвом. Це спонтанне рішення привело до того, що вони уздовж і поперек вивчили енергетичний ринок України, а потім запустили проект з підтримки інновацій в «зеленій» енергетиці. Зінченки заснували перший на Україні інкубатор у сфері відновлюваної енергетики – Greencubator. В знак визнання їхньої новаторської роботи Стенфордський університет вручив їм премію Bright Award в розмірі $100 000.
А починалося все зі звичайного ремонту заміського будинку. Сім’я Зінченків вирішила зробити все своїми руками. У батька сімейства була наукова ступінь з математики та електротехніки, а братів виховував дідусь за принципом «зроби сам». За шість місяців вони побудували водопровід і провели в будинку електрику, застосувавши кілька енергозберігаючих технологій власного винаходу. Однак, коли настав час приєднувати будинок до електромережі, Андрій і Роман зіткнулися з корумпованістю українських енергетичних компаній. Це привело їх до думки запустити проект зі зміни всього енергетичного ринку країни.
У 2009 році Зінченки заснували Greencubator, на базі якого згодом з’явилися такі стартапи, як Ecoisme і uMuni. У 2015 році Greencubator запустив Hack4Energy – один з найбільших у Східній Європі форумів розробників технологій відновлюваної енергетики. Зараз Андрій Зінченко займається збором коштів для запуску EnergyTorrent – ресурсу, який допоможе будь-якій людині дізнатися з відкритих джерел, як самостійно створити технології з виробництва відновлюваної енергії. Крім того, він шукає гроші для SolarSprouts – громадської сонячної електростанції.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас