Суд задовольнив позов прокуратури Криму про стягнення з російської авіакомпанії понад 10 млн грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Суд задовольнив позов прокуратури Криму про стягнення з російської авіакомпанії понад 10 млн грн

Фондовий ринок
372
Господарський суд Київської області 20 вересня 2017 року задоволено позов прокуратури Автономної Республіки Крим про стягнення з російської авіакомпанії, яка здійснює щоденні польоти на тимчасово окуповану територію Криму, понад 10 млн грн.
Як повідомила прес-служба кримської прокуратури, авіакомпанія-порушник не платила за отримані аеронавігаційні послуги у міжнародному повітряному просторі над Чорним морем в межах Сімферопольського району польотної інформації.
“Слід зазначити, що в порядку взаємної міжнародно-правової допомоги до розгляду справи залучені судові органи Російської Федерації”, – наголошується в повідомленні.
Так, арбітражним судом Москви виконано доручення українського суду і вручено відповідачу копію ухвали про початок судового процесу та позовну заяву прокурора.
“Належне повідомлення авіакомпанії-порушника про вимоги прокуратури автономії надає українській стороні можливість запуску механізму стягнення вказаних коштів з боржника на території Російської Федерації”, – прокоментував прокурор АРК Гюндуз Мамедов.
За його словами, судами вперше винесено рішення щодо розпочатої раніше прокуратурою Автономної Республіки Крим процедури притягнення авіакомпаній до відповідальності за польоти над Кримом, які здійснювалися в порушення Конвенції про міжнародну цивільну авіацію 1944 року і Багатосторонньої угоди про сплату маршрутних зборів 1981 року.
Як повідомлялося, Державна авіаційна служба (Державіаслужба) України за період введення санкцій проти авіакомпаній, які порушили повітряний простір України (польоти в анексований Крим – ред.), застосувала до них понад 20 тис. штрафів на загальну суму 2,72 млрд грн.
Раніше указом президента України від 16 вересня 2015 року введено в дію рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) про застосування персональних санкцій до юридичних осіб, зокрема, до авіакомпаній Російської Федерації.
За даними Державіаслужби, таких порушників - авіакомпаній РФ налічується понад 40, серед них “Аерофлот”, “Вім авіа”, “Газпром авіа”, “Ред Вінгс”, “Росія”, “Алроса”, “Уральські авіалінії”, “Ямал”, “Ютейр”, “Трансаеро”, “224 авіаотряд”, “Когалимавіа”, “Сокіл”, “Барс Аеро” та ін.
Санкції до порушників застосовані у вигляді штрафу за кожне порушення в розмірі 8 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (136 тис. грн).
Станом на 15 вересня 2017 року із зазначеної суми в 2,7 млрд грн жодна штрафна санкція не була сплачена.
Разом з цим Державіаслужба спільно з Міністерством інфраструктури та Міністерством закордонних справ у рамках компетенції вживає заходів щодо звернення в міжнародні судові інстанції для врегулювання ситуації з оплати вказаної заборгованості та недопущення порушень використання повітряного простору України.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас