Анбандлінг "Нафтогазу" дозволить зберегти транзит газу через Україну після 2019 року - Марош Шефчович — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Анбандлінг "Нафтогазу" дозволить зберегти транзит газу через Україну після 2019 року - Марош Шефчович

Енергетика
456
Євросоюз має намір докласти максимум зусиль для збереження транзитного газового маршруту через Україну після 2019 року, але очікує від Києва прогресу в анбандлінгу (unbundling – поділ за видами діяльності), заявив віце-президент Європейської комісії (ЄК) з питань енергетичного союзу Марош Шефчович.
“Які можуть бути схеми продовження транзиту, значною мірою залежить від позиції і підходу влади України, анбандлінгу “Нафтогазу”… Для майбутнього енергетичного сектора України дуже важливо просуватися в питанні анбандлінгу”, – сказав він.
За його словами, анбандлінг має привести до більшої конкурентності, принести користь економіці і дозволить збільшити функціональність енергосистеми.
М.Шефчович вказав, що дуже шановні європейські компанії з радістю були б готові тісно співпрацювати з українськими партнерами НАК “Нафтогаз України” і ПАТ “Укртрансгаз” щодо різних механізмів транспортування газу з Росії в Україну, щоб гарантувати збереження транзиту газу після 2019 року.
“Кілька разів я пропонував, що найкращим розв’язанням спору в Стокгольмському арбітражі можуть бути тристоронні переговори, якщо Україна буде в них зацікавлена, щоб знайти найзручніші рішення для гарантування транзиту газу на наступні періоди”, – додав віце-президент.
Він нагадав, що на початку квітня цього року НАК “Нафтогаз України”, ПАТ “Укртрансгаз”, Snam (Італія) і Eustream (Словаччина) підписали меморандум про взаєморозуміння у спільній оцінці можливостей співпраці у використанні і розвитку ГТС України, і додав, що є і деякі інші компанії, які були б зацікавлені в приєднанні до меморандуму.
“Ключовим елементом тут є прогрес в анбандлінгу “Нафтогазу”, щоб ми могли розуміти, що стане його результатом. Потім, звісно, можна буде продовжити переговори. Я знаю, що інтерес в участі в управлінні ГТС України є, і ми з боку ЄК підтримуємо цей процес, оскільки вважаємо, що він дозволить зберегти транзит через Україну”, – підкреслив М.Шефчович.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас