Бюджет-2018: на що і скільки дадуть зі скарбниці — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бюджет-2018: на що і скільки дадуть зі скарбниці

Казна та Політика
385
Поки депутати вивчають держбюджет України на наступний рік, редакція за допомогою експертів проаналізувала, чим новий головний кошторис відрізняється від попереднього в частині видатків. Як з’ясувалося, при загальному зростанні витрат казни на 12,7% в порівнянні з нинішнім бюджетом, витрати на владу зросли набагато більше. А ось на багато соціальних статтей виділили стільки ж, а деякі навіть урізали.
Як видно з інфографіки, в середньому витрати на утримання центральних органів влади — це Рада, Кабмін і Адміністрація президента — збільшилися на 17%, в той час як витрати бюджету збільшилися всього на 12,7%. Тобто від загального “пирога” влада в цьому році хоче відрізати собі побільше, ніж дати іншим. Про це свідчить і те, що витрати на утримання Держуправління справами (ДУС), у відання якого входять, наприклад, лікарні та санаторії, парки і заповідники, практично не змінилися, але при цьому на утримання ДУС АП в кошторисі закладено більше на 18%. Собі Кабмін збільшив кошторис на 28%, а Верховній Раді — одразу на 37%! У грошах — це сотні мільйонів гривень: на АП виділили на 145 млн більше, ніж у минулому році, ВР — на 450 млн грн більше.
Автори законопроекту пояснюють таке зростання насамперед збільшенням витрат на комунальні послуги, транспортні витрати, відрядження. Також більш ніж удвічі закладено грошей на виготовлення держнагород (орденів і медалей), але в грошах це всього 27 млн грн.
Фінансування багатьох соціальних статей витрат також збільшилося, але не всіх. Найбільша процентна надбавка закладена на виплати до дня Перемоги ветеранам — зростання на 28%, або більш ніж на 300 млн грн. Набагато менше зростуть витрати на безкоштовне лікування важких хворих, оздоровлення ветеранів, реабілітацію інвалідів. Найбільша надбавка — 10% (що ледь покриє інфляцію. — Авт.) — на лікування туберкульозу у дітей, у грошах це 40 млн грн. А ось на лікування за кордоном витрати не зросли, як і на будівництво житла силовикам. Урізано на 2% виплати переміщеним особам з Криму і з Донбасу.
Piccy.info - Free Image Hosting
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас