Країни ЄС будуть зобов'язані ділитися газом з сусідами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країни ЄС будуть зобов'язані ділитися газом з сусідами

Енергетика
385
Країни Євросоюзу будуть зобов’язані ділитися газом з сусідами в кризових ситуаціях, починаючи з майбутньої зими, відповідно до “закону про солідарність”, схваленого Європарламентом.
Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.
Європейська рада, раніше вже затвердила текст закону, який, очікується, офіційно схвалить вже в найближчі тижні.
“Подальших дискусій не буде. Це кінець законодавчої процедури, і текст закону не зміниться. Єврорада офіційно схвалить його в найближчі тижні, хоча дата прийняття закону поки не призначена”, – повідомив представник ЄС.
“Принцип солідарності” відповідно до переробленого документу означає, що в разі кризи поставок газу в одну з країн ЄС, пріоритетом для її сусідів має стати забезпечення газом домовласників і лікарень в країні, яка зіткнулася з проблемою, а не поставки власним промисловим користувачам.
Принцип може також бути поширений на поставки газу електростанціям, якщо виявиться, що функціонування системи енергопостачання держави, що зіткнулася з нестачею газу, виявиться під загрозою.
Нове законодавство спочатку зіткнулося з жорсткою опозицією з боку ряду країн ЄС. Так, у Великій Британії воно було використано прихильниками Brexit як аргумент на користь виходу країни з Євросоюзу.
Єврораді, Європарламенту та Єврокомісії потрібно було провести кілька раундів тристоронніх переговорів, щоб прийти до компромісу і створити фінальний варіант “закону про солідарність”.
“Переговори були складними. Суперечки викликав, наприклад, такий момент, як механізми компенсації, а також питання про те, чи повинна “солідарність” бути обов’язковою”, – повідомив представник ЄС.
Проте зберігаються питання про те, яким чином країни ЄС будуть компенсувати один одному вартість екстрених поставок газу, а також втрачену виручку.
У тексті закону зазначається, що держава, що запитує газ відповідно до “принципу солідарності”, має “швидко виплатити або гарантувати своєчасність виплати справедливої компенсації країні, яка надає допомогу”.
Компенсація повинна, як мінімум, покривати вартість поставленого газу і супутні витрати, а також витрати, пов’язані з можливими юридичними та арбітражними розглядами, йдеться в законі.
Новий закон також включає в себе “умови про прозорість”, які зобов’язують газові компанії надавати регуляторам дані про довгострокові комерційних газових контрактах. Ця вимога стосується контрактів, що забезпечують 28% щорічного споживання газу певною країною ЄС. У попередній версії закону цей показник становив 40%.
За матеріалами:
Укрінформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас