Керівник НБУ розповів, чи продадуть державні банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Керівник НБУ розповів, чи продадуть державні банки

Казна та Політика
809
Виконуючий обов’язки голови Нацбанку Яків Смолій передбачає зниження частки державного сектору у банківській системі в найближчі роки.
Про це він заявив в інтерв’ю Економічній правді.
“Національний банк зацікавлений у тому, щоб частка державного сектору у банківській системі суттєво знизилася, і вирішити цю задачу можливо шляхом продажу банків або входження в їхній капітал інвесторів”, – сказав він.
“Наша четвірка державних банків є привабливими активами, адже всі їхні проблеми з непрацюючим кредитним портфелем повністю зарезервовані, банки мають значну клієнтську базу, висококваліфікований персонал, гарні комісійні доходи, є операційно прибутковими”, – додав Смолій.
На думку виконуючого обов’язки голови НБУ, у найближчі 2-4 роки існує велика вірогідність продажу Укргазбанку.
“А щодо інших державних банків, то за цей час можлива поява міноритарних акціонерів з пакетом, близьким до 20%. Багато країн мають успішний досвід виходу державних банків на IPO, але для досягнення максимального ефекту необхідна позитивна статистика протягом кількох періодів, досвід у виплаті дивідендів і розвинене корпоративне управління”, – сказав він.
Смолій додав, що разом з Мінфіном і міжнародними організаціями в НБУ підготували законопроект з корпоративного управління державними банками, а також працюють над проблемою повернення непрацюючих кредитів.
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас