В Україні частка «зеленої» енергетики зросте до 25% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні частка «зеленої» енергетики зросте до 25%

Енергетика
883
Схвалена урядом Енергетична стратегія України до 2035 року передбачає посилення розвитку відновлюваної енергетики як однієї зі складових досягнення енергетичної незалежності, – пояснив голова Держенергоефективності Сергій Савчук.
«Нова мета України – досягти 25% енергії з відновлюваних джерел в загальному первинному постачанні енергії до 2035 року. Швидкі темпи розвитку відновлюваної енергетики в світі, поступове зменшення вартості проектів у цій сфері дають підстави вважати, що ми зможемо досягти мети. Більше того, прийняті за останні три роки закони стимулювали впровадження «зелених» проектів в Україні, що свідчить, що ми вже на правильному шляху до мети», – сказав чиновник на круглому столі «Нова енергетична стратегія України: Інвестиційні можливості і виклики», проведеному комітетом ВРУ з питань паливно-енергетичного комплексу та Міненерго.
Голова агентства нагадав, що ще до прийняття енергостратегії було поставлено мету отримати в 2020 році 11% «зеленої» енергії в кінцевому енергоспоживанні країни. Це вимагає чималих інвестицій, а саме – 12 млрд євро. Тому всі прийняті законодавчі зміни спрямовані на створення сприятливих умов для роботи інвесторів та бізнесу.
За його словами, серед ключових реформ – вдосконалення і прив’язка до курсу євро «зелених» тарифів на «чисту» електроенергію, впровадження стимулюючого тарифу на тепло «не з газу». Також передбачена законодавством можливість укладати довгострокові договори купівлі-продажу електроенергії за «зеленим» тарифом до 2030 року.
«У найближчій перспективі очікуємо прийняття ще одного важливого, розробленого спільно з Держенергоефективності законопроекту №6081, який полегшить виробникам «зеленої» електроенергії доступ до мереж. Проектом закону планується обмежити термін дії технічних умов на приєднання до мереж на термін до 3 років. Це дозволить вирішити так звану проблему «безстрокового бронювання потужностей», прискорити будівництво об’єктів і уникнути спекуляцій з виданими технічними умовами», – цитує Савчука прес-служба відомства.
Глава Держенергоефективності також закликав народних депутатів України підтримати в сесійній залі цей законопроект.
Як стало відомо, крім законодавчих змін, Держенергоефективності працює сьогодні і над інструментами залучення інвесторів в Україну. Один з них – це створена за підтримки уряду Німеччини Інтерактивна карта UA MAP, завдяки якій інвестор з будь-якої країни світу нібито може ознайомитися з діючими та потенційними проектами в Україні.
За матеріалами:
Hubs
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас