Квантовий комп'ютер IBM Q створив точну модель молекули — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Квантовий комп'ютер IBM Q створив точну модель молекули

Технології&Авто
3049
Команда дослідників з IBM зуміла точно змоделювати взаємодію субатомних компонентів гідриду берилію (BeH2) — найскладнішої молекули, яка коли-небудь піддавалася квантовим моделюванням.
Завдання молекулярного моделювання полягає в знаходженні основного стану складових частин молекули — її найбільш стабільної конфігурації.
Звучить досить просто, особливо для триатомної молекули гідриду берилію. Але для того щоб дійсно зрозуміти основний стан молекули, потрібно змоделювати, як кожен електрон в кожному атомі взаємодіє з усіма іншими атомними ядрами, включаючи дивні квантові ефекти, які можуть відбуватися в настільки малому масштабі. І проблема ускладнюється експоненціально разом зі збільшенням розміру молекули.
І хоча сучасні суперкомп’ютери можуть моделювати BeH2 і інші прості молекули, велика кількість квантових взаємодій кожного нового електрона, включеного до молекулярних зв’язків, перевантажує їх. Квантовим комп’ютерам, однак, таке завдання під силу, пише Science Alert.
Фахівці IBM розробили новий, більш ефективний алгоритм для розрахунків основного стану BeH2 (та інших триатомних молекул, наприклад, гідриду літію) на квантовому комп’ютері IBM Q з сімома кубітами. В майбутньому цей метод дозволить моделювати структури молекул ще більшого розміру і прогнозувати поведінку молекул в нових хімічних речовинах — лікарськіх препаратах або акумуляторах.
«Наша схема відрізняється від попередніх алгоритмів квантової симуляції, які адаптували класичні схеми молекулярного моделювання до квантового апаратного забезпечення — і не брали до уваги обмеження, що накладаються сучасними квантовими пристроями», — пишуть дослідники у своєму блозі.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас