Тисячі "сплячих" ФОП в Україні закрилися через нові податкові правила — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тисячі "сплячих" ФОП в Україні закрилися через нові податкові правила

Казна та Політика
1947
З початку 2017 року 454 тис. фізичних осіб – підприємців (ФОП) подали заяви про припинення діяльності. При цьому 368,4 тис. з них упродовж останніх років не здійснювали підприємницької діяльності. Про це повідомив директор департаменту податків та зборів з фізичних осіб Держфіскальної служби (ДФС) Павло Дроняк. Про це говрится в матеріалі Сегодня.
“Це підприємці, які фактично перебували на загальній системі оподаткування і протягом останніх років не здійснювали підприємницької діяльності, не отримували доходів, але не платили жодних податків. Вони припинили діяльність через прийняті зміни в закон №2464 “Про збір та облік соціального внеску на обов’язкове державне соціальне страхування”, які передбачають сплату фізособою-підприємцем 22% ЄСВ мінімальної заробітної плати, навіть якщо немає ніякого фінансового результату”, – зазначив Дроняк.
За його словами, з початку 2017 року закрилося тільки 85,8 тис. підприємців, які дійсно проводили діяльність і сплачували податки. Водночас відкрилося 196 тис. нових ФОП.
“За всіми податками, що сплачують фізичні особи - підприємці – єдиний податок, ПДВ, ПДФО, ЄСВ, спостерігається значний приріст надходжень. Припинили діяльність ті підприємці, які були “сплячими”, тобто подавали порожню декларацію раз на рік. Ці платники просто вирішили для себе, що працювати надалі не планують, а тому не хочуть платити щомісяця по 704 грн”, – підкреслив Дроняк.
В цілому, за словами чиновника, на спрощеній та загальній системі оподаткування перебуває сьогодні 1 млн 650 тис. фізичних осіб – підприємців, які здійснюють діяльність.
Як відомо, з 1 січня 2017 року ФОП другої і третьої групи змушені платити єдиний соціальний внесок (ЄСВ), навіть якщо не мають доходу. При цьому ЄСВ з 1 січня 2017 року зріс до 704 грн у зв’язку з підвищенням мінімальної зарплати в Україні до 3 200 грн. Тому “сплячі” ФОП стали невигідні, і українці почали їх масово ліквідувати.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас