Павло Кравченко: як криптовалюти і блокчейн змінять персональні фінанси — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Павло Кравченко: як криптовалюти і блокчейн змінять персональні фінанси

Фінтех і Картки
2394
Криптовалюти і блокчейн вносять низку змін в управління персональними фінансами. Розберемося, в чому їхня відмінність від традиційних фінансових інструментів і які нові можливості вони відкривають.
Криптовалюти і блокчейн: функції персональних фінансів
Криптовалюти дозволяють завести платіжний рахунок без реєстрації, при наявності лише комп’ютера або смартфона (на відміну від відкриття традиційного банківського рахунку, де потрібне оформлення паперів і особиста присутність у відділенні).
У випадку з криптовалютами вже через хвилину ви можете здійснювати транзакції – здійснювати і приймати платежі в глобальному масштабі і без обмежень. Таким чином, криптовалюти виконують в тому числі і функцію міжнародних переказів. Також вони можуть бути використані як інструмент накопичення і довгострокового зберігання коштів. Крім цього часто активи на блокчейні використовуються для інвестування і торгівлі.
Відмінність від традиційних фінансів
У традиційних фінансах весь облік електронних грошей ведеться централізованим чином під керівництвом однієї компанії. У випадку з блокчейном облік ведеться безліччю незалежних серверів, кожен з яких виконує повну перевірку всіх транзакцій, після чого вони синхронізують результат за допомогою децентралізованої бази даних.
Такий підхід збільшує надійність облікової системи в порівнянні з традиційними – стає набагато складніше знищити її або корумпувати. Також блокчейн забезпечує прозорість транзакцій, знижуючи ймовірність зловживань і забезпечуючи можливість відкритого аудиту.
Оскільки обробка транзакцій мережею незалежних серверів ведеться відкритим способом, традиційний механізм ідентифікації користувачів і їхніх запитів не застосовують.
Тому в системах обліку, заснованих на блокчейні, кожна транзакція ідентифікується окремо за допомогою електронного підпису. Фактично той, хто володіє ключем електронного підпису, володіє коштами на відповідному рахунку. Управління рахунками відбувається на основі володіння ключами і ніяк інакше.
Потенціал змінити фінансовий світ
Криптовалюти і блокчейн вже кардинально змінюють фінансові ринки. До появи біткойна не вірилося, що можливо створити децентралізовану фінансову систему.
На даний момент криптовалюти задовольняють потреби тієї частини ринку переказів, де особливо цінні їхні властивості: простота, швидкість, анонімність. Прикладами сфер, де біткойн особливо добре зарекомендував себе, є міжнародні платежі й анонімні перекази. Втім, блокчейн, як технологія узгодження загальної бази даних між сторонами, які не довіряють одна одній (ключова базова характеристика будь-якої децентралізованої системи), ще не повністю реалізувала свій потенціал. У перспективі вона буде застосовуватися фінансовими інститутами для підвищення ефективності взаєморозрахунків.
Так, вже сьогодні банки об’єднуються для тестування технології блокчейн і проведення з її допомогою взаєморозрахунків. Один із прикладів – консорціум R3, який на базі платформи Corda тестує можливості блокчейн для фінансових операцій.
Також можна згадати пілотну платформу NASDAQ Linq, яка використовується для торгівлі акціями шести приватних компаній.
Бізнес розуміє, що блокчейн відкриває масу нових можливостей. Те, як вони будуть імплементовані на практиці, стане ясно протягом декількох найближчих років.
Однозначно можна сказати, що криптовалюти і блокчейн швидше доповнять фінансову систему, а не замінять її. Імовірно, принципи технології блокчейн будуть застосовуватися для всіх без винятку облікових систем.
Фінансовому світу потрібні різноманітні інструменти – бонди, акції, ф’ючерси, опціони і т.д. А криптовалюти як системи з децентралізованою емісією і процесингом (Bitcoin, Ethereum тощо), а також заздалегідь визначеними правилами за своїми характеристиками більше схожі на коштовні метали.
Цілком можливо, що національні банки разом з приватними банками будуть здійснювати спроби побудувати національні системи обліку електронних грошей, які могли б обслуговувати потреби населення в масштабах країн.
У процесингу такі платіжні системи дуже нагадують криптовалюти, тому що використовують подібні електронні гаманці та цифрові ключі, але насправді криптовалютами не є.
Не виключено, що можна базово закласти в електронні національні валюти принципи монетарної та економічної політики. Однак на створення такої системи знадобиться чимало часу, тому що проблеми, які потрібно вирішити, не є технічними за своєю природою.
Крім того, її впровадження потребуватиме кардинальних змін в інфраструктурі банків.
Новий інструмент для мас-маркету
У 2014 році дуже широко обговорювалися перспективи того, що біткойн стане світовою валютою і буде використовуватися в повсякденних транзакціях. Однак з різних причин цього не сталося.
Ось ключові причини, які гальмують проникнення біткойна (і загалом децентралізованих систем) в мас-маркет:
1. Відсутність чіткого регулювання і/або негативний новинний фон – багато країн зайняли вичікувальну позицію, в тому числі й Україна.
2. Незрілість інфраструктури зберігання, торгівлі, купівлі-продажу.
3. Неможливість оцінки і страховки ризиків втрати і крадіжки, в тому числі і через децентралізовану природу біткойна.
4. Технічні обмеження – на сьогоднішній день можливо проводити лише три транзакції за секунду. Однак нещодавнє оновлення програмного забезпечення в системі біткойна незабаром дозволить застосовувати інноваційні протоколи масштабування (один з них – Lightning Network), що теоретично дозволить домогтися миттєвих транзакцій.
Ми вже сьогодні бачимо дії регуляторів фінансових ринків (наприклад, американського і китайського) щодо ринків криптовалют і ICO. Розуміючи, що в дані ринки втягується все більше роздрібних споживачів, держоргани прагнуть відрегулювати дії учасників ринку і створити єдині стандарти роботи, щоб обмежити ризики для населення.
Очевидно, що для того, щоб криптовалюти стали використовувати масово, доведеться повністю визначити їх юридичний статус (поки що немає єдиної думки щодо правової природи криптовалюти), умови ліцензування учасників ринку, а також систему оподаткування. Всі ці питання викликають сьогодні багато суперечок на національних і міжнародних рівнях.
Павло Кравченко, криптограф, к.т.н., засновник Центру розробки блокчейн-рішень для фінансового ринку Distributed Lab
***
Більше про блокчейн, криптовалюти і ICO ви зможете дізнатися від провідних експертів галузі на міжнародній конференції BlockchainUA в Києві 22 вересня, інформаційним партнером якої є Finance UA.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас