У Нацкомісії розповіли, на скільки українцям підвищать тарифи на електрику — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Нацкомісії розповіли, на скільки українцям підвищать тарифи на електрику

Енергетика
7167
Національна комісія, що здійснює регулювання у сфері електроенергетики і комунальних послуг, не розглядає питання зміни тарифів на електричну енергію для населення в новому опалювальному сезоні. Про це заявив глава НКРЕКП Дмитро Вовк.
«Сьогодні Комісія не розглядає питання зміни тарифів на електричну енергію для населення в новому опалювальному сезоні. Зараз ми сконцентровані на підвищенні ефективності діяльності галузі, прозорості та доступності даних, впровадженні сучасних методів регулювання, що дозволить залучати інвестиції для модернізації та підвищення якості послуг», – зазначив він.
Частиною програми підвищення ефективності галузі є і впровадження стимулюючого RAB-регулювання тарифів для обленерго. «При розробці стимулюючого тарифоутворення ми використовували кращий досвід країн Європи, де 99% країн застосовують саме такі принципи. Були залучені кращі фахівці. Зокрема, Комісія отримала підтримку USAID. Ми переконані, що впровадження RAB-регулювання – на користь споживачам, і воно також сприятиме успішній приватизації, на що неодноразово звертали увагу міжнародні інституції», – підкреслив він.
За словами Вовка, терміни чергового перегляду тарифу для населення не завжди залежать від рішень або бажань комісії. «Кінцевий рівень тарифів залежить від великої кількості показників. Наприклад, інфляція, рівень мінімальної заробітної плати, курс валют. Для будь-якої зміни – чи то зменшення, чи то збільшення – необхідно дотримуватися принципів прозорості, передбачуваності, відображення обґрунтованої вартості, недискримінаційності та відсутності спотворень. Без перерахованих умов для конкретного випадку відсутній предмет розмови про перегляд тарифів», – підкреслив глава НКРЕКП.

Довідка Finance.UA:

  • RAB-регулювання (Regulatory Asset Base) – це система довгострокового тарифоутворення, яка широко застосовується в Європі вже більше 20 років.
  • Задача RAB-регулювання полягає у залученні інвестицій у розвиток і модернізацію електромереж.
  • За словами екс-члена НКРЕКП Володимир Євдокимов, RAB-регулювання може запрацювати вже з 1 січня 2018 року.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас