5 технологій, які в майбутньому поліпшать життя у великих містах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

5 технологій, які в майбутньому поліпшать життя у великих містах

Технології&Авто
1751
Жителі мегаполісів все частіше скаржаться, що їхнє життя стає некомфортним. Змінити цю ситуацію покликані нові технології, які в майбутньому будуть визначати обличчя найбільших міст світу.
За даними дослідження Unicef, в 2050 році міське населення становитиме 75% від загальної кількості людей. Масова міграція стане причиною кризи зростання великих міст, які вже сьогодні відчувають певні проблеми, особливо в країнах, що розвиваються. Зокрема, багато мегаполісів не можуть впоратися з розвитком інфраструктури, питаннями безпеки та екології, а також оптимізацією витрат.
Влади багатьох країн розуміють, що в майбутньому необхідно створювати «розумні» міста. Саме цей напрямок є ключовим для них, коли мова заходить про інвестиції в інформаційні технології. Щоб покращити життя городян і змінити існуючу екологічну систему, необхідно застосовувати машинне навчання, штучний інтелект, «хмарні» технології та інтернет речей.
Ось як виглядають 5 технологій, які в майбутньому зроблять життя в мегаполісах більш комфортним.
1. Аналіз стихійних лих
Piccy.info - Free Image Hosting
Від несподіваного стихійного лиха не застраховане жодне місто, а руйнівні здібності стихій можуть завдати величезної шкоди. На щастя, Україна розташована у відносно спокійному регіоні, але деяким жителям мегаполісів пощастило менше: вони стикаються зі стихіями раз на кілька років.
«Розумні» міста, в яких будуть застосовуватися передові технології, стануть більш стійкими до стихійних лих. Приміром, серед мегаполісів одним з найбільш уразливих для несприятливих погодних явищ вважається бразильський Ріо-де-Жанейро. Жителі міста, в першу чергу вихідці з бідних кварталів, раніше дуже часто страждали від ураганів, повеней, зсувів та інших стихійних лих.
Щоб змінити ситуацію, влада Ріо вирішила створити технологічний операційний центр. Зараз за його допомогою збирають і аналізують інформацію про погодні умови, стан комунікацій і рух на дорогах. Також центр приймає інформацію від екстрених служб, медиків і поліції.
Сьогодні влада міста дізнається про наближення стихії за дві доби до її активізації. За допомогою операційного центру вона відразу ж передає екстрену інформацію комунальним службам, які потім інформують жителів. Ця система зарекомендувала себе більш ніж ефективно: вже в 2013 році в Ріо не було зафіксовано жодного летального випадку внаслідок ураганів і зсувів.
В Японії існує система попереднього інформування про землетруси. Вона може не тільки розсилати оповіщення жителям, але і самостійно зупиняти швидкісні потяги за 10-15 хвилин до поштовху, убезпечивши тим самих їх пасажирів від летального результату.
2. Комунікація городян з владою
Piccy.info - Free Image Hosting
Завдяки «розумним» містам можна поліпшити не тільки інфраструктуру і транспортну систему. Тотальна інформатизація сприяє підвищенню якості комунікації між мешканцями та владою міста. При цьому мається на увазі не стільки можливість написати меру чи іншим чиновникам про певну проблему в соцмережах, скільки зростання довіри до представників влади за рахунок їх відкритості. Саме це є передумовою для створення прозорої та безпечного міського середовища.
Наприклад, в американському Бостоні працює інтелектуальне рішення для управління системою показників ефективності Boston About Results (BAR). На спеціальному сайті можна переглянути 18 оціночних карт для 18 департаментів Бостона. За їх допомогою влада міста та його мешканці можуть дізнатися, наскільки ефективною є та чи інша установа.
Також було створено спеціальний додаток для iPad і iPhone, який називається Citizen Insight. Він дозволяє оцінити роботу комунальних служб. Таке технологічне рішення не тільки сприяло поліпшенню якості зв’язку між владою і жителями, але і принесло позитивний результат. Наприклад, в проблемних районах Бостона кількість злочинів зменшилася на 55%.
3. Боротьба з алергенами
Piccy.info - Free Image Hosting
В Україні у 2017 році спостерігалася аномальна погода. Після різкого потепління навесні багато дерев, квітів і трав зацвіли незвично рано. Запилювання багатьох видів рослин співпало в часі, через що сильно постраждали алергіки. Для більшості з них небезпечний період розтягнувся на весь літній сезон. Це серйозна проблема, адже, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, близько 35-40% жителів мегаполісів страждають від алергії.
Сьогодні більшість великих міст моніторить екологічну ситуацію і рівень забрудненості повітря, але їх жителі далеко не завжди можуть скористатися цими даними. Втім, є винятки. Наприклад, австралійський Сідней. Тут Національний центр інформаційно-комунікаційних технологій Австралії (NICTA) та Департамент захисту навколишнього середовища штату Новий Південний Уельс (NSW EPA) презентували спільний пілотний проект. Вони встановили в долині Hunter Valley більш ніж 10 сенсорів, які аналізували повітря за низкою параметрів, включаючи наявність поширених алергенів.
Завдяки машинному навчанню та алгоритмам прогнозування система розраховувала спеціальний індекс якості повітря. Отримані результати дозволяли щодобу створювати інтерактивну карту забруднення повітря, на якій були враховані найбільш поширені алергени.
На основі цієї інформації мешканці міста могли будувати свої маршрути таким чином, щоб уникати потрапляння в небезпечні для них зони. Влада міста, у свою чергу, отримала можливість стежити за проблемними ділянками і вживати заходів для поліпшення ситуації.
4. «Розумні» зливові каналізації
Piccy.info - Free Image Hosting
Жителі Києва, як і представники інших українських міст, добре знайомі з цією проблемою. Після сильних дощів столиця в деяких місцях буквально тоне у воді. Така ситуація спостерігається і в інших великих містах, але там працюють над вирішенням проблеми. Наприклад, в Буенос-Айресі створили інтелектуальну систему зливових каналізацій. Дощові каналізації в столиці Аргентини не справляються з постійними дощами і теплими зимами. В результаті вулиці Буенос-Айреса часто опиняються під водою.
Чотири роки тому Аргентина пережила найпотужнішу повінь, яка завдала Буенос-Айресу і його околицям збитків на суму в 500 млн доларів. Це підштовхнуло аргентинську владу до встановлення у зливових стоках міста «розумних» датчиків, які здатні фіксувати рівень і швидкість потоку води. Ці дані накопичуються і аналізуються в онлайн-режимі, завдяки чому можна отримати актуальну інформацію про проблеми і відразу взятися за їх вирішення.
Це принесло свої плоди. Коли в 2014 році Буенос-Айрес накрила ще одна потужна злива, навіть більш масштабна, ніж попередня, міські служби спрацювали ефективно. Вони в онлайн-режимі сповіщали про стан зливової системи і зробили все можливе, щоб уникнути руйнівних наслідків стихії.
5. Комфортне будівництво
Piccy.info - Free Image Hosting
Жителі великих міст знають, як сильно може дратувати шум від повсюдних ремонтних і будівельних робіт. Якщо вони ведуться поряд з житловими будинками, люди починають скаржитися на гучні звуки і пил. Безумовно, змусити будівельників працювати безшумно не можна, але все ж таки зробити цей процес більш комфортним можна.
Оригінальне рішення знайшли в іспанській Барселоні. Місцева влада розпорядилася, щоб кожний будівельний майданчик в місті був оснащений кількома датчиками, здатними стежити за рівнем шуму, забруднення і тривалістю робіт. Всі ці дані аналізуються в онлайн-режимі і надходять в ситуаційний центр. Якщо хоча б один з показників на будмайданчику перевищує норму, міські служби можуть оперативно вжити заходів і змусити порушника виправити ситуацію.
За матеріалами:
hyser
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас