Станіслав Под'ячев: що ж таке bitcoin і чи є він валютою? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Станіслав Под'ячев: що ж таке bitcoin і чи є він валютою?

Фінтех і Картки
3085
Не встиг я порадити своїй хорошій знайомій з ріелтерського бізнесу здавати квартири за віртуальні валюти, як податкова озвучила свою позицію щодо криптовалюти Bitcoin. Саме так, з великої літери – не те, що долар або якесь євро. У заяві йдеться, що «Bitcoin не може використовуватися фізичними та юридичними особами на території України як засіб платежу». Що ж тепер: моя геніальна ідея з квартирами за bitcoin повинна так і залишитися в байтах Всесвітньої Павутини?
Спробуємо розібратися, що ж таке bitcoin і чи є він валютою? Більшість моїх колег сприймають систему Bitcoin як найпопулярніший продукт на базі технології Blockchain. Ця технологія – в свою чергу, найпопулярніший на сьогодні спосіб досягнення консенсусу щодо стану розподіленої бази даних в умовах повної взаємної недовіри учасників.
Тому bitcoin – не валюта в тому сенсі, в якому це поняття трактує закон. І НБУ до її регулювання має такий само стосунок, як, наприклад, Рибінспекція до правил авіаційної безпеки.
Bitcoin жодним чином не претендує на місце гривні – встановленої Конституцією грошової одиниці України. І НБУ в цьому напрямку є чим займатися: курс долара, що зріс утричі за останні два роки, інфляція, банки-зомбі зі зниклим рефінансуванням з кишені платників податків і багато іншого, чим наказано займатися і за що відповідати шановному регулятору банківського ринку.
Але читач, який прагне розібратися, чи світить йому «сурогатна» стаття за спробу розплатитися bitcoin, наприклад, за купівлю авіаквитків має право поставити питання руба: так можна чи не можна?
Відповідаю: можна! Поясню, чому, на простому прикладі. Вам, напевно, доводилося користуватися бонусною карткою в улюбленому ресторані або на автозаправній станції? Я, наприклад, регулярно потрапляю в мережі, розставлені маркетологами, і заїжджаю на заправку, яка за бонуси пропонує непогану каву. Бонуси цієї мережі АЗС не є «способом платежу» з точки зору закону, але це не заважає тисячам автолюбителів щодня насолоджуватися кавою або чаєм «за бонуси». Точно так само будь-який власник бізнесу може приймати будь-які «бонуси» в цифровому вигляді, навіть якщо в їх основі, як у випадку з bitcoin, лежить технологія Blockchain.
У світі представлений весь спектр ставлення держав до Bitcoin. Від повної заборони в тоталітарних державах, до мораторію на регулювання в юрисдикціях з далекоглядними керівниками, що створюють можливості для бізнесу.
Який шлях обере керівництво нашої країни, мені не відомо. Але головний принцип «не треба допомагати, просто не заважайте» повинен привести до зростання кількості стартапів, які виведуть Україну в лідери криптоіндустрії.
Станіслав Под’ячев, Керуючий партнер Blockchainlab.me
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас