В Україні спостерігається приплив інвестицій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Україні спостерігається приплив інвестицій

Кредит&Депозит
1007
У першому півріччі 2017 року капітальні інвестиції в Україні зросли в реальному вираженні на 22,5%, прискорившись із 21,4% в першому кварталі. У номінальному вираженні капітальні інвестиції склали 5,8 млрд доларів в еквіваленті, показавши зростання на 23%. Такі дані опублікувала Держслужба статистики.
“Опубліковані дані підтверджують, що інвестиційна активність у другому кварталі 2017 р. залишилася на високому рівні, сприяючи відновленню економіки”, – прокоментувала статистику головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан.
Як і раніше, основними драйверами зростання інвестицій були підприємства сільського господарства і промисловості, хоча темпи зростання їхніх капіталовкладень сповільнилися до 41% і 24% р/р, в порівнянні з 58% і 29% відповідно в першому кварталі поточного року. Проте, на ці два сектори припадає дві третини всього зростання інвестицій в першому півріччі і половина їх обсягу в номінальному вираженні.
“Серед галузей промисловості найбільший внесок зробили видобуток нафти і газу, металургія, а також виготовлення дерев’яних виробів. Крім сільського господарства і промисловості, зростанню інвестицій сприяли підприємства будівельної та транспортної галузей: зростання на 17% і 35% р/р відповідно”, – зазначила експерт.
За її словами, істотне зростання капітальних вкладень в будівельній, транспортній, нафто- і газодобувній галузях відображає збільшену роль державного сектора в інвестиційній активності. Так, частка капінвестицій, профінансованих за рахунок бюджетних коштів, майже подвоїлася р/р, до 6,8%, найвищого рівня за перше півріччя з 2012 р.
Крім зростання капітальних видатків бюджету, збільшилися інвестиційні програми окремих держпідприємств, таких як “Укрзалізниця” і “Укргазвидобування”, що, в свою чергу, стало можливим завдяки деяким структурним реформам.
“Втім, власні кошти підприємств залишилися основним джерелом фінансування інвестицій з часткою 74%. Частка банківських кредитів склала 5,2%, а іноземних інвесторів – всього 1,5%”, – підкреслює Бєлан.
Аналітики очікують, що зростання інвестицій в цьому році залишиться високим і буде ключовим фактором зростання ВВП наряду зі споживанням домогосподарств. “Але наступного року ймовірне сповільнення інвестиційної активності на тлі зростання невизначеності перед виборами в 2019 р.” – вважає Бєлан.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас