Smart city. Чи «загрожує» це Києву? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Smart city. Чи «загрожує» це Києву?

Казна та Політика
1581
Близько половини населення світу нині проживає в містах. При цьому мегаполіси вже зараз насилу справляються з навантаженнями на свої комунікаційні системи, насамперед енергетичну і транспортну.
За прогнозами, у найближчі 30 років частка міських жителів у світі досягне 70%. Проблема організації простору і поліпшення життєвих умов у місті набула особливої актуальності, особливо якщо мова йде про великі міста. Саме потреба у підвищенні якості управління містом і призвела до появи концепції smart city – міста, де технологічні нововведення роблять життя городян більш зручним і комфортним.
Концепція розвитку міста
Коли говорять про розумні міста, мають на увазі впровадження окремих елементів, наприклад, розумні дороги або розумне освітлення. Набагато рідше можна зустріти комплексне рішення всіх елементів і їх взаємозв’язку для побудови ефективної системи міського управління.
Щоб проект “розумне місто” був по-справжньому ефективний, потрібна концепція, загальна картина, що хочемо отримати в результаті. І які елементи потрібно увімкнути, щоб їх взаємодія дала максимальний ефект. Якщо не підходити до рішення комплексно, проект smart city може залишитися тільки модним трендом, але відчутного результату на управління містом не дасть.
Ще одна важлива складова для розвитку smart city – це «розумні» люди, оскільки всі сервіси та нововведення будуть використовуватися городянами. Якщо жителі міста не підтримують ідею smart city, такий проект має мало шансів на успіх.
У світовій практиці в більшості випадків проекти smart city реалізуються на фрагментарному рівні. Прикладів комплексного рішення концепції розумного міста поки що не багато.
У 2016 році лідерами з впровадження проектів розумного міста стали Сінгапур, Барселона і Лондон.
У Сінгапурі вже реалізовано багато елементів побудови smart city і організовано ефективний взаємозв’язок між ними. Один з найбільш успішних проектів – підвищення рівня мобільності. Через високу щільність населення в Сінгапурі все частіше виникають проблеми в транспортній інфраструктурі. Сінгапурці придумали «розумне» рішення – додаток з інформацією про доступність таксі та громадського транспорту і сервіс, що дає можливість коригувати маршрут громадського транспорту і оплачувати проїзд через смартфон.
У Барселоні транспортна інфраструктура майже завжди дає можливість доїхати до місця призначення без пересадок.
А Лондон став першим містом у світі, де організована система безконтактної оплати в транспорті. Банківською карткою можна розрахуватися прямо на турнікеті метро. Щодня понад 1 млн поїздок оплачується за допомогою безконтактних карток.
Сонгдо – як прообраз майбутнього
Будівництво міста, починаючи з планування і до здачі готових об’єктів “під ключ”, йде з використанням розумних технологій. Будівництво Сонгдо триває, але принцип використання новітніх технологічних рішень у всіх сферах міського господарства залишається незмінним.
На прикладі Сонгдо (Південна Корея – ред.) можна уявити, в якому напрямку буде розвиватися концепція smart city в майбутньому:
  • Єдиний центр управління. У місті встановлено безліч датчиків і камер, що фіксують дані і передають їх в центр управління. Вони аналізують дані про стан підземних комунікацій та енергозабезпечення, завантаженість доріг, наявність аварійних ділянок. Таким чином, місто цілодобово знаходиться під контролем і наглядом.
  • Енергоефективність. Всі житлові та офісні приміщення виконані за принципом smart city, вікна будівель мають низький коефіцієнт теплопровідності. Система вуличного освітлення підлаштовується під потреби жителів міста. Світло вимикається там, де немає людей і машин, і більш яскраво висвітлює ті ділянки, де знаходиться багато людей. Все вуличне освітлення працює на світлодіодах.
  • Інноваційні підходи при використанні ресурсів. Завдяки оригінальній системі утилізації сміття в місті немає ні сміттєвих контейнерів, ні сміттєвозів. Стічні води очищаються і застосовуються для поливу, а відпрацьовану гарячу воду використовують для обігріву будинків. Економія ресурсів дозволила знизити споживання енергії на 40% і багаторазово зменшити споживання прісної води.
  • Акцент на зменшення особистого автотранспорту. Транспортна інфраструктура організована так, що в будь-яку частину міста на велосипеді або міському транспорті можна доїхати за 20 хвилин.
Smart city – Київ?
У столиці України також реалізуються проекти з використанням розумних технологій. Приміром, у Києві до кінця 2017 року планується ввести електронний квиток для проїзду в громадському транспорті.
У столиці працюють над створенням єдиного диспетчерського центру, який буде контролювати рух на дорогах та надзвичайні ситуації в місті.
Встановлені на громадському транспорті столиці GPS-датчики дозволяють відслідковувати рух громадського транспорту в режимі онлайн.
Також у столиці планують запустити проект з контролю тепловтрат. Розробляється система виявлення причин низької теплоефективності будівель і побудова ефективного механізму мінімізації втрат.
З проектів у медицині можна виділити роботу над впровадженням електронної реєстратури і системи управління потоком пацієнтів у поліклініках. Електронний рецепт дозволить отримувати ліки в будь-якій аптеці міста. Для забезпечення цих функцій в місті створюється єдина інформаційно-аналітична медична система.
Вже зараз кияни можуть контролювати, як витрачаються гроші з бюджету міста, отримати від влади відповідь на запит у режимі реального часу, показати карту дорожніх і аварійних робіт. Київ став п’ятим містом у світі, де на турнікеті можна розрахуватися банківською карткою. У метро киянам доступний Wi-Fi.
На базі Kyiv Smart Hub City запущено інкубатор міських проектів. Стартапи, спрямовані на розвиток міста, можуть розраховувати на підтримку з боку міської влади, що підвищує шанси на реалізацію проекту.
Ключові напрямки для Kyiv Smart City: інноваційний і безпечний транспорт, прозоре управління містом, підвищення якості комунальних послуг, безпека громадян і медицина.
Реалізація проектів smart city дозволяє не тільки поліпшити інфраструктуру і підвищити якість управління містом.
Також концепція «розумне місто» дає можливість залучити інвестиції в муніципальні проекти, створити нові напрямки бізнесу, що базуються на передових технологіях, підвищити рівень зайнятості серед висококваліфікованих спеціалістів.
Це дозволить рухатися в єдиному з країнами Європи напрямку – побудові інформаційного суспільства.
Сергій Савенко
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас