Без пільг і з «радарами»: що зміниться для водіїв - думка експерта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Без пільг і з «радарами»: що зміниться для водіїв - думка експерта

Технології&Авто
4964
Ідею «Укравтодору» про зниження в населених пунктах допустимої швидкості з 60 до 50 км/год Кабмін може ухвалити вже цього тижня. Також високі шанси, що найближчим часом законодавці пакетом затвердять дві інші норми – приберуть «пільгове» перевищення швидкості +20 км/год і дадуть поліції право користуватися радарами». Про це розповів автоюрист, експерт з питань законодавчого забезпечення безпеки дорожнього руху Володимир Караваєв.
За його словами, у законодавців є бажання заодно посилити норму, яка допускає перевищення швидкості до 20 км/год, внісши зміни до Кодексу про адмінпорушення.
Як патрульні будуть стежити за швидкісним режимом на дорогах – питання відкрите. Застосовувати для цього в ручному режимі «ТруКами» (їх у спадщину від ДАІ патрульній поліції дісталося близько 170 штук) не дозволяє закон про Нацполіцію.
«Закону про це немає. Але, швидше за все, паралельно з «постановою про 50 км/год» в обхід регламентної процедури в Раду закинуть законопроект, який прибере +20 км/год і дозволить використання «Трукамів». Підготовка цього велася ще місяць тому. Законопроект буде невеликий, буквально на одній сторінці, і дуже швидко може бути прийнятий», — прогнозує Володимир Караваєв.
Автоексперти прогнозують, що дуже скоро водії згадають, як «моргати» і попереджати один одного про патруль, що стоїть з вимірювачем швидкості.
«На безпеку на дорогах, я думаю, це не вплине. Поясню чому. Зараз ми знаходимося на рівні десь 4000 загиблих на дорогах на рік. Контролем доріг (а заодно і боротьбою зі злочинністю) займається патрульна поліція, кількість якої – 12,5 тис. осіб. А в 2009 році, коли ДАІ була у «розквіті» і навіть не йшлося про її скорочення, у них працювало близько 16 тис. осіб. І по суті, у кожного патруля були прилади, за допомогою яких можна контролювати швидкість. Це був максимальний з точки зору контролю рік. І в нас тоді кількість смертей доходила до 9000. Тому я вважаю, що тільки тому, що ми дамо поліції засоби технічного контролю, це не буде автоматом означати зниження аварійності», — резюмує Володимир Караваєв.
За матеріалами:
autonews.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас