Студентам можуть повернути гроші за навчання на контракті - експерт — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Студентам можуть повернути гроші за навчання на контракті - експерт

Особисті фінанси
5238
В Україні можна повернути гроші за оплату навчання, якщо дитина вступила до вузу на контракт, про це заявив адвокат Лаврентій Царук.
“Це називається податкова знижка, це право передбачено в статті 166 Податкового кодексу України. Кожен з нас отримує зарплату, і четверта частина цієї плати сплачується на підприємстві, де ми працюємо (мова йде про будь-яку форму власності), як податок до бюджету. Саме ці гроші можна повернути протягом наступного року, якщо вони були витрачені на своє навчання або своєї дитини, або дружини, або батька. Якщо зарплата 5000 грн, то за рік набігає податку 13000 грн. Якщо двоє батьків, то цифра збільшується вдвічі”, – розповів адвокат ЛаврентійЦарук.
За словами юриста, держава робить компенсації за попередній рік, тому протягом року потрібно здійснювати платежі за навчання і збирати квитанції.
“Робиться податкова інспекція – треба прийти протягом наступного року з квитанціями в податкову, зараз вони створили сервісні центри, за місцем свого проживання, принести платіжку, що ти заплатив гроші за навчання, і тобі протягом півтора місяця повернуть гроші”, – пояснив він.
Водночас юрист зазначив, що повернути гроші можна тільки за витрати, зроблені в попередньому році, а на наступні роки це право не переноситься. Також він зазначив, що компенсацією можна повністю перекрити всі витрати на навчання.
Окремо Царук назвав список документів, які потрібно мати для оформлення компенсації: свідоцтво про народження дитини (щоб довести державі, чия це дитина), паспорт, ідентифікаційний код батьків і дитини, договір про навчання, платіжки за навчання, довідка про доходи (що з зарплати дійсно відраховувались податки) і довідка з банку про картковий рахунок (куди повинні повернути гроші).
За матеріалами:
ТСН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас