Відкрито новий клас хімічних реакцій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Відкрито новий клас хімічних реакцій

Технології&Авто
4545
Вчені Колумбійського університету (США) відкрили новий клас хімічних реакцій, який був передбачений 60 років тому і який може відкрити шлях до нового типу двигунів. Не виключено також, що він проллє світло на фундаментальні питання зародження життя.
У 1956 році англійський хімік Сиріл Хіншелвуд і радянський вчений Микола Семенов отримали Нобелівську премію з хімії за створення теорії ланцюгових реакцій і передбачили існування четвертого класу хімічних реакцій. Досі, однак, тільки три типи реакцій вважалися хімічно важливими:
Мономолекулярна реакція, коли одна речовина створює або руйнує зв’язки.
Бімолекулярна реакція, коли стикаються і вступають в реакцію дві речовини.
Тримолекулярна асоціативна реакція, коли дві речовини стикаються і поєднуються, а потім вступають в контакт з третьою молекулою, яка забирає частину енергії.
Новий, четвертий клас тримолекулярної реакції схожий на третій, але замість того щоб забирати енергію третя молекула бере участь у створенні й руйнуванні хімічних зв’язків.
Для того щоб знайти новий клас реакцій, дослідники використовували комп’ютерні методи, що поєднують квантові обчислення з кінетичними, щоб змоделювати реакцію і рух молекул газу одночасно. Розрахунки вчених були засновані на рівнянні Шредінгера і на даних інших фізичних моделей, що дозволило їм вичленувати слід окремої реакції з ряду багатьох – дуже важке завдання для лабораторних умов.
«Окислення завжди було відправною точкою розуміння всіх видів хімічних механізмів, – каже керівник дослідження Майкл Берк. – Потенційно може існувати незліченна кількість реакцій цього нового класу, які впливають на опис хімії газової фази. Наша робота відкриває цілий новий світ можливостей, від створення нових типів двигунів до розуміння планетарної хімії, відповідальної за утворення хмар, зміну клімату, еволюції забруднюючих агентів, навіть за реакції, що впливають на умови появи позаземного життя».
Зокрема, на думку Берка, четвертий клас реакцій може вплинути на тепловіддачу в космічних апаратах, які повертаються на Землю і відчувають вплив високих температур. З її допомогою можна було б створити системи термальною захисту космонавтів і вантажів, повідомляє Science Alert.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас