Зміцнення євро створить проблеми для Росії - Bloomberg — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зміцнення євро створить проблеми для Росії - Bloomberg

Світ
1591
Експерти вважають, що через подорожчання європейської валюти в Росії посилиться інфляція вже в цьому році.
Хоча суворіші американські санкції значно скоротили прибутковість бондів у рублях, ослаблення монетарної політики російського Центробанку все ще приваблює інвесторів борговими облігаціями з прибутковістю на рівні 11% цього року в доларовому еквіваленті.
Однак, експерти Goldman Sachs Group Inc. попереджають про новий ризик. Скорочення вартості рубля більш ніж на 7% в порівнянні з євро збільшить вартість імпорту й роздує інфляцію, змусивши Центробанк Росії скоротити процентні ставки і почати розпродаж так званих облігацій федеральної позики.
Про це пише сьогодні видання Bloomberg.
“Подальший приріст капіталу в російських активах з фіксованою прибутковістю, швидше за все, буде ускладнений”, – сказав економіст Goldman Sachs Group Inc. Клеменс Граф.
Євро значно зріс цього року, оскільки економіка єврозони почала відновлюватися, політичні ризики скоротилися, а трейдери передбачають скорочення стимулюючих заходів ЄЦБ. Чиновники ЄЦБ в цьому місяці озвучили побоювання щодо ще більшого зміцнення євро, яке вже досягло найвищої позначки з 2015 року, коли були запущені заходи для його ослаблення з метою відновлення здорової інфляції.
На 19 країн єврозони припадає більше третини російського імпорту. Поставки з ЄС в цілому зросли на 24% за перші шість місяців цього року в порівнянні з аналогічним періодом роком раніше. Про це свідчать дані Федеральної митної служби РФ. Сьогодні рубль втратив 0,1% в співвідношенні до євро.
Граф прогнозує інфляцію в Росії на рівні 3,9%, хоча раніше очікувалося, що вона складе 3%. Згідно з новим прогнозом, ослаблення рубля відносно євро додасть 60 базових пунктів до інфляції в грудні, в той час як підвищення цін на продукти додасть ще 30 базових пунктів.
Раніше економіст і колишній міністр енергетики Росії Володимир Мілов писав на сторінках The American Interest, що санкції завдають Росії більшого болю, ніж здається. Російський бізнес акумулював величезні зовнішні корпоративні борги за період з 2009 до 2014 року. Російські компанії і банки брали кредити, як скажені. І тепер через санкції вони не можуть їх рефінансувати.
За матеріалами:
bloomberg.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас