У Нацбанку пояснили: що у «Нафтогазу» з валютою і як він вплине на курс гривні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Нацбанку пояснили: що у «Нафтогазу» з валютою і як він вплине на курс гривні

Валюта
3036
Остерігатися дестабілізації валютного ринку через появу НАК «Нафтогаз» на міжбанку з купівлею доларів не варто. У Нацбанку впевнені, що держкорпорація й надалі активно співпрацюватиме з Європейським банком реконструкції та розвитку, отримуючи від нього валюту в рамках кредитної лінії.
«За наявною у нас інформацією, ситуація з кредитами з боку ЄБРР розвивається позитивно. ЧНе бачимо ніяких проблем на сьогодні», – запевняє заступник глави НБУ Олег Чурій.
І уточнив, що в останні роки НАК не впливає на валютний ринок, як завдяки помітному скороченню імпорту газу в Україну, так і через достатні надходження платежів за транзит газу.
«З початку року «Нафтогаз» отримав близько $1,2 млрд за транзит. Цих грошей по транзиту йому вистачає на оплату імпортного газу», – підкреслив Чурій.
У центробанку впевнені, що при імпорті газу трохи більше 10 млрд кубів, що в грошовому вираженні складе близько $2,5 млрд і при щомісячних надходженнях за транзит в районі $200 млн, річні показники НАКу можна вважати майже збалансованими.
«Нафтогаз» отримує за транзит близько $200 млн на місяць, що становить понад $2 млрд на рік. Де ви бачите проблему? Якщо в цілому говорити про координацію політики з НАКом, то у нас є діалог з найбільшими імпортерами та експортерами. Нам важливо розуміти, що відбувається і які прогнози. І з боку НАКу не бачимо істотного впливу. Більше того, «Нафтогаз» фактично перетворився на нормальну комерційну компанію, яка планує свою ліквідність, обслуговування боргів і інші показники, і це не впливає на ринок», – розповів Олег Чурій.
У центробанку запевняють, що НАК, на відміну від інших державних компаній, не випрошує у Нацбанку валюту за фіксованим курсом.
«Нещодавно отримали цікавий лист від однієї держкомпанії зі скаргами на труднощі ведення бізнесу через плаваючий курс і проханням продавати їм валюту за фіксованим курсом. Ми не маємо наміру відновлювати порочну практику роботи з держкомпаніями з продажу з резервів. Ми їм запропонували навчитися працювати в ринкових умовах», – повідомив Чурій.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас