Звільнення: як і коли писати заяву, чи потрібно відпрацьовувати і які виплати передбачені — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Звільнення: як і коли писати заяву, чи потрібно відпрацьовувати і які виплати передбачені

Особисті фінанси
71170
Видання “Вести” підготувало матеріал про дотримання наших прав при звільненні з роботи.
В яких випадках мають право на звільнення за згодою сторін
Те, як підстава звучить – звільнення за угодою сторін – повністю відображає його сутність. Адже таке звільнення може бути тільки в разі досягнення згоди між роботодавцем і працівником щодо самого факту звільнення, його термінів. У такому випадку працівник не зобов’язаний відпрацьовувати прописані в законі 14 днів, роботодавець, у свою чергу, не зобов’язаний надавати працівникові ці 14 днів з можливістю відкликати заяву. Немає випадків, в яких підприємство зобов’язане звільнити співробітника за згодою сторін, адже це прямо суперечить суті такої угоди.
Які виплати передбачені в центрі зайнятості
Якщо працівник звільнився за згодою сторін і зареєструвався в Центрі зайнятості, йому нараховують допомогу по безробіттю з восьмого дня після постановки на облік. У разі звільнення за власним бажанням – починаючи з 91-го дня. Мінімальний розмір допомоги по безробіттю становить 1280 грн, а максимальний не може перевищувати 6400 грн. За перші 90 днів безробітний отримує 100% суми виплат, наступні 90 – 80%, в наступний період – 70%. Тривалість терміну отримання виплат відрізняється для різних категорій: 720 днів – для громадян передпенсійного віку; 360 днів – якщо далеко до пенсії; 180 днів – після закінчення вузу.
Чи можна звільнитися, не відпрацьовуючи два тижні
Незалежно від того, працюєте ви на умовах строкового або безстрокового трудового договору, звільнитися в будь-який момент без відпрацювання двотижневого терміну можна при наявності поважних причин, передбачених ст. 38 КЗпП:
1) переїзд на нове місце проживання;
2) переведення чоловіка або дружини на роботу в іншу місцевість;
3) вступ до навчального закладу;
4) неможливість проживання у даній місцевості, підтверджена медичним висновком;
5) вагітність;
6) догляд за дитиною до досягнення нею 14-річного віку або дитиною-інвалідом;
7) догляд за хворим членом сім’ї або інвалідом I групи;
8) вихід на пенсію;
9) прийняття на роботу за конкурсом;
10) інші поважні причини (наприклад, неможливість виконання своїх трудових обов’язків за станом здоров’я, що підтверджується медичним висновком).
У кожному разі працівник повинен надати роботодавцю документи, що підтверджують існування вказаних вище підстав. Роботодавець в таких випадках зобов’язаний розірвати трудовий договір у термін, зазначений працівником.
Як звільняють працівника на випробувальному терміні
Випробувальний термін (від одного до трьох місяців) встановлюється з метою перевірки відповідності працівника покладеним на нього обов’язкам. Якщо співробітник не відповідає, роботодавець має право протягом терміну випробування звільнити такого працівника, письмово попередивши його про це за три дні. Його повинні ознайомити з наказом, в якому будуть викладені підстави для звільнення, а також видати йому всі передбачені виплати – залишок заробітної плати, компенсацію за невикористані дні відпустки і т. п. Розірвання трудового договору в даному випадку може бути оскаржене працівником в порядку, встановленому для розгляду трудових спорів у питаннях звільнення.
Якщо ж співробітник сам вирішив звільнитися, будучи на випробувальному терміні, він повинен попередити роботодавця про це за два тижні. У деяких випадках роботодавець повинен задовольнити заяву працівника без двотижневого відпрацювання (наприклад, в разі його переїзду на нове місце проживання, вступу до вузу, вагітності та ін.).
Як бути, якщо на роботі змушують написати заяву про звільнення
Якщо звільнення відбувається за ініціативою роботодавця (наприклад, людина стала погано працювати або створює в колективі нездорову атмосферу), то він може звільнити співробітника за п. 3 ч. 1 ст. 40 КЗпП – систематичне невиконання працівником без поважних причин обов’язків, покладених на нього трудовим договором або правилами внутрішнього розпорядку. Надавати докази власної позиції роботодавець буде в суді, якщо працівник піде туди з метою оскаржити законність наказу.
Також треба мати на увазі, що роботодавець може використовувати для звільнення інший, формальний, привід, яким, наприклад, може стати запізнення на роботу. Так, якщо людина без поважної причини спізнилася більш ніж на 4 години, її можна звільнити за прогул.
Також буває, що роботодавець хоче звільнити людину, але замість того щоб підписати відповідний наказ, створює неприйнятні умови. У такому випадку ніхто не може примусити працівника до написання заяви про звільнення за власним бажанням. Ось тільки навіщо вам роботодавець, який заважає працювати і розвиватися в професії? У разі, якщо мова йде про скорочення посади працівника в компанії, його повинні повідомити про звільнення за два місяці і надати йому можливість працювати на іншій посаді.
Як повинні компенсувати «невідгуляну» відпустку
Працівнику при звільненні зобов’язані компенсувати грошима передбачені йому дні невикористаної щорічної відпустки та додаткової відпустки працівникам з дітьми. Розмір компенсації розраховується, виходячи із середньоденної заробітної плати. Втім, якщо ви отримували зарплату в конверті, то розраховувати на їх врахування в обчисленні середньоденної зарплати не варто. Залишається покладатися на сумлінність роботодавця, який так само в конверті може видати вам компенсацію за відпустку.
За матеріалами:
Вісті
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас