МВФ, Гройсман та пенсії: що насправді змінить пенсійна реформа і в чому інтерес кредиторів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ, Гройсман та пенсії: що насправді змінить пенсійна реформа і в чому інтерес кредиторів

Казна та Політика
1752
Проблема в тому, що сама так звана пенсійна реформа, яку пропонує Кабмін Гройсмана, не є пенсійною реформою за своєю суттю. Це зміна умов виходу на пенсію і умов нарахування пенсій. Не більше того.
Про це розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак, оцінюючи проект пенсійної реформи Кабміну Гройсмана.
«Як такої реформи немає, тому що суть пенсійної реформи, яка потрібна країні зараз, – це перехід від солідарної до трирівневої системи, де другий і третій рівні – накопичувальні, притому один з них обов’язковий», – говорить Новак.
Експерт зазначив, що цього якраз в реформі від Кабміну Гройсмана і немає.
«Тому навіть якщо реформа і зірветься, то нічого катастрофічного не станеться. По суті, вона і так не змінює однорівневу пенсійну солідарну систему», – підкреслив він.
За його словами, аргумент про скорочення дефіциту ПФ завдяки реформі виглядає безглуздо.
«Дефіцит зможуть скоротити на 7-8 мільярдів гривень – при тому, що дефіцит ПФ сьогодні досяг 142 млрд грн. Хіба це показник? Зате скорочувати дефіцит будуть за рахунок зміни умов виходу на пенсію та нарахування пенсій. Проблеми це не вирішує. В рамках солідарної системи ліквідувати дефіцит ПФ неможливо в принципі, з огляду на співвідношення працюючих і пенсіонерів – приблизно один до одного», – міркує Андрій Новак.
Piccy.info - Free Image Hosting
Як уточнив економіст, МВФ схвалив пенсійну реформу тільки через ці 7-8 млрд грн, оскільки їм потрібно, щоб з держбюджету йшло якнайменше на покриття дефіциту ПФ.
«МВФ цікавить тільки те, щоб Держбюджет був збалансований і з меншим дефіцитом. Будь-які зміни, які зменшують цей дефіцит, вони будуть підтримувати. Але це не вирішує проблеми пенсійної системи як такої. Ніколи МВФ не вникає в конкретику. Вони вимагають одного – платоспроможності держбюджету. А як цієї платоспроможності досягає країна – справа уряду, їх це не хвилює», – проаналізував Андрій Новак.
За матеріалами:
Слово і Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас