Інтерес інвесторів і зростання внутрішнього попиту може зробити Грецію газовим центром Європи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інтерес інвесторів і зростання внутрішнього попиту може зробити Грецію газовим центром Європи

Енергетика
359
Серйозна зацікавленість інвесторів у придбанні грецького оператора газорозподільної мережі DESFA і зростання внутрішнього попиту на газ свідчать про те, що країна може реалізувати свої плани з перетворення на центр газової галузі в Південно-Східній Європі.
Як йдеться в повідомленні Hellenic Republic Asset Development Fund (HRADF), агентства, що займається приватизацією державних активів в рамках угоди з міжнародними кредиторами, свій інтерес у придбанні оператора продемонстрували десять потенційних покупців. У їх числі – австралійський банк Macquarie, консорціум у складі італійської Snam, бельгійської Fluxys, голландської Gasunie та іспанської Enagas, а також катарська Powerglobe.
“Можна з упевненістю стверджувати, що такий результат є ознакою великої довіри найбільших гравців галузі до зусиль країни щодо лібералізації внутрішнього ринку природного газу і перетворення на регіональний центр торгівлі газом”, – сказала в інтерв’ю Interfax Natural Gas Daily аналітик консалтингової організації Greek Energy Forum Дар’я Ночевник.
Її колега з аналітичного центру European Policy Center Марко Джулії зазначив, що країна має відмінну можливість допомогти диверсифікувати поставки газу в Південно-Східну Європу, найбільш уразливий регіон в ЄС.
Приватизація DESFA, відповідно до умов угоди з кредиторами, повинна завершитися в поточному році. Пропозиції претендентів на купівлю компанії будуть направлені керівництву HRADF, яке вибере найбільш бажаних кандидатів, і вони зможуть подати остаточні заявки.
Тим часом попит на газ в самій Греції активно відновлюється – у першому кварталі 2017 року зростання склало 44% в річному вираженні, за даними щоквартального звіту ЄС щодо європейських газових ринків.
Уряд країни планує довести частку газу та відновлюваних джерел енергії в енергетичному кошику до 70% до 2026 року, отже, варто очікувати подальшого зростання попиту на газ в Греції.
Тим часом наразі потреби Греції в скрапленому природному газі (СПГ) невеликі. У 2012 році імпорт СПГ досяг пікових 1,1 млн тонн, потім показник впав до 380 тис. тонн у 2015 році і відновився до 540 тис. тонн у 2016 році, що залишається порівняно низьким показником. СПГ-термінал Revithoussa, оператором якого є DESFA, в 2016 році працював з завантаженістю всього 15%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас