НАУ пророкує українцям дефіцит всіх видів палива — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НАУ пророкує українцям дефіцит всіх видів палива

Енергетика
1375
Новий наказ Міністерства інфраструктури, може заморозити роботу українських постачальників нафтопродуктів.
Про це повідомили в Нафтогазовій Асоціації України (НАУ).
Так, згідно з документом, з 1 вересня ліцензію на право транспортування небезпечних вантажів повинні будуть оформляти не тільки транспортні компанії, але і відправники/отримувачі вантажу.
Деякі гравці ринку вже отримали листи від регіональних підрозділів ПАТ «Укрзалізниця» з вимогою надати копію ліцензії до 28 серпня.
Експерти Асоціації вважають, що даний документ суперечить цілому ряду існуючих нормативно-правових актів. До того ж, багато учасників ринку просто не встигнуть оформити ліцензію до осені в зазначені терміни.
А компанії-нерезиденти, які постачають нафтопродукти на українські НПЗ, і зовсім не зможуть отримати ліцензію, у зв’язку з неможливістю надати окремі документи, що входять до переліку обов’язкових.
Враховуючи, що імпорт нафтопродуктів в Україні становить майже 80% ринку, ця ситуація загрожує повною зупинкою поставок імпортного палива, кажуть експерти.
«Трактування, введені липневим наказом Мінінфраструктури, можуть призвести до того, що у вересні-жовтні в Україні виникне дефіцит палива, у зв’язку з тим, що компанії не отримають вантаж на нафтобази і термінали зберігання. Дефіцит – це завжди зростання цін для споживача. А для бізнесу – колосальні збитки», — розповів президент НАУ Дмитро Кулик.
Крім того, в Асоціації вважають, що цей наказ буде сприяти не тільки блокуванню роботи українських нафтотрейдерів, але і розвитку корупції на місцях.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас