Винайдено матеріал, який охолоджує себе сам — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Винайдено матеріал, який охолоджує себе сам

Технології&Авто
3612
Вчені з Колорадського університету в Боулдері розробили матеріал з властивістю пасивного охолодження. Це означає, що для зниження власної температури йому не потрібна ні електроенергія, ні вода, повідомляє CleanTechnica.
У нового матеріалу зниження температури відбувається, як не дивно, під дією прямого сонячного світла. Відкриття може стати проривним для енергетичної індустрії. Зараз електростанції генерують величезні обсяги тепла і витрачають великі кошти на її відведення. Новий матеріал дасть змогу змінити ситуацію.
Також його застосування підвищить ефективність сонячної енергетики. Перегрівання сонячних панелей є великою проблемою. Це призводить до того, що вони видають менше енергії, ніж можуть. Використання матеріалу при будівництві панелей може збільшити ефективність вироблення енергії сонця на кілька відсотків.
Перед дослідниками стояло завдання створити матеріал, який би відбивав сонячні промені назад в атмосферу, а тепло при цьому відводилося б у вигляді інфрачервоного випромінювання. Вчені добилися цього, додавши розсіюючі скляні мікросфери в полімерну плівку. Під плівкою вони розмістили тонке срібне покриття для забезпечення максимального коефіцієнта відбиття. У підсумку вдалося створити матеріал, який природним чином втрачає теплову енергію при попаданні на нього сонячного світла, а не нагрівається, як всі «нормальні» матеріали.
Вчені зазначають, що готовий матеріал чимось схожий на звичайну фольгу, тільки трохи товщий. Його виробництво не вимагає складних технологій, тож цілком ймовірно, що він швидко пошириться. Автори дослідження кажуть, що 10-20 квадратних метрів цього матеріалу на даху можуть охолодити невеликий будинок в літню спеку замість кондиціонера. Заявку на патент вже подано, а перший демонстратор площею 200 квадратних метрів з’явиться до кінця цього року.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас