Українські хакери обкрадали американців: деталі схеми — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українські хакери обкрадали американців: деталі схеми

Кримінал
2493
Цього літа елітні спецпідрозділи найвпливовіших країн світу об’єдналися проти спільного ворога, повідомляє “Сегодня”. Служба безпеки України (СБУ) працювала пліч-о-пліч з американським ФБР, щоб знешкодити вірус “Petya”. І цей альянс дав результат. Однак спільна операція СБУ та ФБР проводиться не вперше – найсильніші спецслужби України і Америки вже полювали на особливо небезпечних українських хакерів.
Рік тому цю групу зібрав і навчав злочинам киянин К. – спецслужби не розголошують деталі до завершення слідства. Єдине, що відомо про міжконтинентального злочинця – йому ще немає 30, а прототипом його злочинної схеми став фільм “Пластик”. У цій кінострічці група хакерів вирушила в Америку і крала банківські дані місцевих багатіїв.
Так, аферисти, “озброєні” пластиком, крали казкові гроші на іншому кінці світу. За день своєї роботи один хакер міг виготовити понад 40 банківських карток і придбати продукції на 4-5 тисяч доларів.
Щоб заплутати сліди, українські злочинці проводили накрадене через системи, які практично неможливо відстежити. Вкрадені гроші імітувалися в так звані гіфт-кардс – подарункові картки різних американськх компаній. На ці картки людина має право купити там товари. Далі подарункові картки продавали з величезними знижками за біткоїни – криптовалюту, яка гарантує власникам абсолютну анонімність. І тільки потім вкрадені і відмиті гроші переводили в готівку. Тільки за червень обсяги отриманих злочинним шляхом грошей досягли 700 тисяч доларів.
Електронними крадіжками в США займалося близько 20 українських злочинців. Кожен учасник банди мав розкішне життя – всі вони були розкидані по курортних місцях і жили в люкс-апартаментах, водили авто преміум-класу.
Ватажок банди весь цей час був в Київі, вів облік, приймав і відмивав гроші і теж не відмовлявся жити на широку ногу. Кількість підозрілої готівки кинулася в очі спецслужбам України. Законність заробітку громадянина К. перевірили і в Державній службі моніторингу фінансів України, і підозри підтвердилися. За підтримки Генпрокуратури Головне управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ організувало затримання ватажка хакерів. Силовики влаштували позиції біля його будинку і чекали, поки він сам вийде до них.
Після затримання агенти виявили робочий комп’ютер злочинця. На ньому збереглися всі докази хакерства, а також сліди, що ведуть до змови з російською стороною проти іміджу України. “Вони намагаються створити імідж українців як шахраїв і пройдисвітів для американських громадян”, – пояснили в спецслужбі.
Зараз всі члени хакерської банди спіймані, суд обирає для них захід покарання.
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас