Трамп зініціював торгове розслідування проти Китаю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Трамп зініціював торгове розслідування проти Китаю

Світ
547
Президент США Дональд Трамп у понеділок підписав кілька указів, доручивши торгпреду Роберту Лайтхайзеру почати розслідування торгово-економічних дій Китаю, включаючи передачу технологій та інші аспекти в сфері інтелектуальної власності.
Цей крок США викликав занепокоєння громадськості, бо він може завдати шкоди китайсько-американським торговельно-економічним відносинам, зазначає агентство “Синьхуа”.
Д.Трамп заявив, що для гарантування “принципів справедливості і паритету в торгівлі” він уповноважив торгового представника США розглядати всі доступні варіанти.
Білий дім “робить тверді кроки, щоб забезпечити захист інтелектуальної власності американських компаній і, що дуже важливо, американських робітників”, сказав також він. “Вашингтон більше не буде закривати очі”, – додав президент.
Раніше аналітики вже говорили про те, що Р.Лайтхайзер почне розслідування проти КНР в рамках 301 розділу Закону про торгівлю від 1974 року. Після створення Світової організації торгівлі в 1995 році цей законодавчий акт рідко використовувався. Він дає можливість американському президенту ініціювати односторонні санкції стосовно торгових партнерів.
Дії Д.Трампа, однак, не означають негайного початку перевірки, а також неминучого введення санкцій проти Китаю. Представник адміністрації США заявив у минулі вихідні, що якщо американська сторона вирішить почати розслідування, то спочатку проведе консультації з Китаєм.
Щорічно американці купують дешеві китайські товари, такі як іграшки, одяг, телефони, комп’ютери і телевізори, на суму понад $460 млрд. І така ситуація не зміниться в найближчому майбутньому, оскільки розслідування може затягтися на кілька років, зазначає MarketWatch.
Представник МЗС КНР Хуа Чуньїн заявила в понеділок, що китайсько-американські інтереси переплітаються все сильніше і вже знаходяться в таких рамках, де ведення торговельної війни не приведе до прогресу і виграшу кого-небудь, і обидві сторони програють.
За її словами, Китай сподівається, що США зможуть реалістично підійти до існуючих питань, об’єктивно оцінити зусилля і успіхи Китаю в сфері захисту інтелектуальних прав, а також його прогрес в розвитку економіки на основі власних інновацій.
Міністерство торгівлі КНР у вівторок висловило “серйозне занепокоєння” у зв’язку з підписанням президентом США меморандуму про початок розслідування з питання нібито порушення Китаєм прав інтелектуальної власності.
За матеріалами:
Сіньхуа
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас