До чого приведе збільшення нормативу достатності капіталу? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

До чого приведе збільшення нормативу достатності капіталу?

Фондовий ринок
1464
Говорити про кризову ситуацію не варто
Олександр ШЛАПАК, заступник голови НБУ:
— Світова практика показала, що банки не можуть нарощувати свої активні операції понад певну межу, оскільки різко зростають їхні ризики. У країнах з розвиненою економікою норматив адекватності капіталу становить 8%, у менш благополучних — 10—12%. Наприклад, у більшості країн СНД цей норматив встановлено у розмірі 12%. Тенденція, що виявилася в українській банківській системі, коли темпи зростання активів помітно випереджають приріст капіталу, у Нацбанку викликають певні побоювання. Відтак постала необхідність переглянути норматив достатності капіталу в бік підвищення з 8 до 10%. Таким чином, банк, який не знайшов ресурсів для нарощування капіталу, буде змушений обмежити свій розвиток. До таких банківських установ у нас тільки одна вимога — збільшити капітал, після чого ми надамо їм право нарощувати активні операції.
Адже що більша банківська установа за розміром капіталу, то легше їй долати кризові ситуації. Сьогодні тільки один банк не виконує вимоги щодо адекватності капіталу в розмірі 8%. Якщо говорити про 10%, то до цієї планки не дотягують лише дев’ять банків, більшість яких збирається збільшити капітал уже найближчим часом. Отже, говорити про існування кризової ситуації в банківській системі не варто. Посилюючи вимоги щодо адекватності капіталу, Нацбанк передусім розраховує на подальше зростання банківської системи. Адже збільшивши на одиницю свій капітал, банк зможе наростити активні операції в десять разів. Тому нові нормативні вимоги не можна розглядати як обмеження.
Можливостей збільшити активи у банків не буде
Олександр ДЕРКАЧ, голова правління банку «Аваль»:
— Проблема, що виникла в банківській системі через необхідність виконати наступного року нові вимоги щодо нормативу адекватності капіталу, більш як очевидна. З одного боку, відбувається збільшення активних операцій і зниження прибутковості банківського бізнесу. З іншого — виникає необхідність нарощування капіталу. Теоретично цілком ймовірною є ситуація, за якої навесні—влітку наступного року сумарний капітал банківської системи не дозволить збільшувати активні операції. Так сьогодні чисті активи банківської системи становлять близько 90 млрд грн, балансовий капітал (без урахування відвернень і субординованого боргу) — близько 11 млрд грн, відповідно адекватність капіталу сягає 12—12,5%. Водночас середньоквартальний приріст активів у банківській системі 2003 року становить 8—9 млрд грн, балансового капіталу — 0,4 млрд грн.
Нескладний розрахунок показує, що за інших рівних умов уже на кінець року рівень адекватності капіталу вітчизняних банків знизиться до 11,5%, а на кінець другого кварталу 2004 року — до 10,4% тобто фактично до нормативного значення. Таким чином, без відповідного нарощування капіталу можливості розширювати активні операції у банків не буде. Не хочу згущувати фарби, але ймовірність припинення залучення депозитів і видачі кредитів банками існує. За такої ситуації зміниться відсоткова політика — знизяться депозитні ставки й водночас зростуть ставки за кредитами. Найлогічнішим розв’язанням проблеми була б капіталізація прибутку.
Наближається організована системна криза
Борис ТИМОНЬКІН, голова правління Укрсоцбанку:
— Щоб виконати нові вимоги щодо нормативу адекватності капіталу, банкам cлід нарощувати або статутний фонд, або капітал. При цьому кількість джерел, що дозволяють залучити додаткові кошти, обмежена. Вельми непросто переконати акціонерів знову вкладати гроші в бізнес, який і так приносить добрий прибуток. Що більше, самі власники не матимуть великої вигоди від додаткового влиття. Можна залучити кошти іноземних інвесторів, але слід розуміти, що іноземцям уся банківська система України не потрібна — їх зацікавлять щонайменше 5—7 банків. Що тоді робити іншим? Одним банкам, вочевидь, доведеться зупинити нарощування активів і обмежити свій подальший розвиток, іншим — збільшувати прибуток. На сьогодні резерви зниження кредитних ставок вичерпано, однак можливості для зменшення депозитних ставок майже безмежні.
Я не знаю жодного легального виду бізнесу, який дозволяв би не платити податки й приносив своїм власникам 16% річних. Тому банкам доведеться лічити гроші і йти на зниження ставок по депозитах. Нині складається доволі суперечлива ситуація — за маржі, що знижується, збільшити прибуток банку можна тільки за умови зростання активів. Я сказав би, що в банківській системі наближається організована системна криза. Почасти доводиться чути про необхідність зміцнення банківської системи. Але запровадження підвищених вимог щодо достатності капіталу вдарить передусім по найбільших банках, які агресивно розвиваються.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас