Скільки "коштує" пенсія в Україні та інших країнах — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Скільки "коштує" пенсія в Україні та інших країнах

Особисті фінанси
4709
Українці віддають “на пенсії” приблизно 22% від своєї зарплати. Мінімальний внесок в ПФ – 704 гривні, а мінімальна пенсія – 1312 гривень. Головна проблема чинної системи – співвідношення платників податку до пенсіонерів – один до одного, при цьому багато роботодавців платять ЄСВ з мінімальної зарплати, повідомляє Сегодня.
В Україні 26 мільйонів працездатних, офіційно працюють 16 мільйонів, а платять ЄСВ – всього 10,5 мільйона. При цьому пенсії в Україні отримують майже 12 мільйонів осіб. Тобто приблизно 10 працюючих утримують 11 пенсіонерів. Крім того, левова частина роботодавців податки платить тільки з мінімалки, а решту суми доплачує співробітникам “в конверті”. В результаті дефіцит ПФ – понад 140 мільярдів гривень, а 70% українців “на заслуженому відпочинку” живуть на мінімальну пенсію. Це приблизно 50% від вартості споживчого кошика. Тобто цих грошей не вистачить навіть на мінімальний набір продуктів і товарів.
У Білорусі пенсія “коштує” 29% від зарплати, а пенсійний вік з наступного року для чоловіків складе 63 роки, а для жінок – 58 років. Через демографічну ситуацію (кількість літніх громадян зростає, а кількість працездатних – скорочується) владі довелося переглянути вік виходу на пенсію, проте розрив між пенсійним віком чоловіків і жінок на п’ять років зберегли.
При цьому мінімальна пенсія – 2238 гривень (або трохи більше 170 білоруських рублів), а мінімальний внесок “на пенсію” – 1010 гривень. За даними Національного статистичного комітету Білорусі, 10 працюючих утримують 5 пенсіонерів. Дефіцит ПФ з’явився в країні тільки в 2014 році, завдяки підвищенню пенсійного віку його планують повністю ліквідувати в 2022 році.
У Польщі пенсіонери отримують дві пенсії – з солідарного і накопичувального рівнів. Таку систему ввели ще в кінці 90-х. “Вартість” пенсії – 19,52% від зарплати. 12% йде в солідарний рівень, а 7,5% – на індивідуальні пенсійні рахунки. Мінімальна пенсія в Польщі – більше семи тисяч гривень (1000 злотих). Це в п’ять разів більше, ніж в Україні, але в кілька разів менше, ніж, наприклад, у Франції.
У Польщі пенсійний вік для чоловіка – 65 років, а для жінки – 60 років. Ще кілька років тому уряд планував підвищити пенсійний вік до 67 років, проте під тиском поляків це рішення скасували.
Практично всі польські пенсіонери старше 75 років користуються пільгами – безкоштовною медициною, пільговим проїздом у громадському транспорті. Для отримання трудової пенсії чоловікам потрібно відпрацювати як мінімум 20 років, а жінкам – 15. Зазначимо, в Україні для отримання пенсії достатньо мати 15 років стажу. Правда, в рамках пенсійної реформи для таких українців пропонують збільшити пенсійний вік. Ті, хто заробить тільки 15 років стажу, будуть виходити на заслужений відпочинок лише в 65 років.
У США пенсійний вік – 67 років. При цьому для отримання пенсії достатньо 10 років платити 15% від своєї зарплати до Пенсійного фонду. Американська пенсійна система з’явилася ще в 1935 році, коли Франклін Рузвельт підписав закон “Про соціальне забезпечення” (Social Security Act). Середній розмір пенсії – 1500 доларів (39 тисяч гривень за чинним курсом до гривні).
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас