Як українцю правильно вибрати вживаний електромобіль — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як українцю правильно вибрати вживаний електромобіль

Технології&Авто
5428
Завдання покупця при виборі “електрички” – знайти екземпляр з найбільш якісним ремонтом: відновленою геометрією кузова, хорошою підгонкою його деталей, правильно відновленими антикорозійними покриттями, електрикою і електронікою, що працюють у штатному режимі.
Останнім приділіть особливу увагу, оскільки на “потопельниках” саме проводка і електроарматура страждають більше.
Тягова батарея – головна причина всіх додаткових клопотів для власника електрокара. І відповідно, при купівлі вживаного електромобіля головне завдання – вибрати машину з найменш зношеною батареєю. Адже якщо її ємність значно впала внаслідок старіння, то вам доведеться незабаром міняти її, а це – не менше 5 тис доларів за нову батарею або від 1200-1500 тис доларів за б/у.
Перевірити акумулятор можна декількома способами, не всі з них доступні пересічному покупцеві, і жоден з них не гарантує стовідсоткової достовірності дослідження.
Перш за все, деякі сучасні електромобілі, зокрема Nissan Leaf, відображають залишок ємності батареї прямо на приладовому щитку. Тобто прямо на табло “приборки” відображається, яку частину свого життя АКБ вже прожила і скільки їй “залишилося”. Перша (з дванадцяти) згаслих “паличок” індикатора означає падіння ємності на 16%, кожна наступна – на 6,5%. Багато залежить від характеру експлуатації електрокара першим власником, але за перший рік-два і при пробігу близько 20-30 тис км у Leaf може згаснути не більш ніж одна-дві палички з дванадцяти.
Ще один варіант перевірки: знаючи паспортний запас ходу вподобаної моделі спробуйте розібратися, який пробіг обіцяє борткомп’ютер при повній зарядці і наскільки він відрізняється від вказаного автовиробником. Оцінити цей параметр буде складніше, якщо батарея під час знайомства з машиною заряджена не повністю, тоді вам доведеться зробити деякі розрахунки (скласти пропорцію). Цей спосіб досить грубий і виявить він тільки значне старіння батареї.
Найкращий спосіб оцінити тягову батарею електрокара – це скористатися спеціальною комп’ютерною програмою. Для найпоширенішої в Україні “електрички” Nissan Leaf цей додаток називається LeafSpy і доступний навіть для аматорів. Він дозволяє з телефону або ноутбука “заглянути” в надра батареї, і не тільки відображає залишковий ресурс АКБ, а й може охарактеризувати стан кожної з її 96 ґраток.
Правда, потрібен ще діагностичний Bluetooth- або WiFi-сканер, що підключається до роз’єму OBD ШI автомобіля. Цікаво, що LeafSpy показує дещо з минулого життя тягового акумулятора, наприклад, скільки циклів заряд-розряд він пережив і більше того – як часто його заряджали від надпотужної станції по прискореному циклу. (Прийнято вважати, що такий вид поповнення енергії шкодить батареї, але якраз LeafSpy це не підтверджує.)
В українській спільноті фанатів електроприводу є досвідчені знавці акумуляторів, і їх варто запросити зі своїм комп’ютером в якості експерта для діагностики машини. Проте, стосовно даного виду діагностики потрібно мати на увазі, що експерти застерігають про можливості “скручування” показників старіння батареї. Тобто несумлінні продавці можуть “омолодити” її, спотворивши відображені LeafSpy свідчення залишкової ємності. Важливе зауваження – навіть найкраща батарея з пробігом близько 20 тис км не може демонструвати 100%-ву ємність, падіння ємності має становити хоча б кілька відсотків.
Наостанок додамо, що літій-іонні батареї деяких електромобілів в Україні вже навчилися ремонтувати не тільки гаражні “кулібіни”, а й цілком поважні СТО. Тому навіть якщо ви при оцінці акумулятора допустите помилку і купите машину з “втомленою” батареєю, є велика ймовірність, що вам її вилікують, замінивши дефектні ґратки.
При купівлі вживаної “електрички” не забудьте оцінити і ходову частину, і трансмісію, і гальма, і рульове, і інші системи. Нехай вас особливо не засмучує можлива необхідність ремонту, скажімо, підвіски, адже багато електромобілів побудовані на базі звичайних бензинових і дизельних однокласників. Наприклад, Renault Zoe використовує деталі шасі Clio, Nissan Leaf – платформу Juke, Mitsubishi i-MiEV – модель i. Тож особливих проблем з сервісом і ремонтом механіки бути не повинно.
За матеріалами:
Деньги.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас