Поставлено новий рекорд ефективності сонячних панелей — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Поставлено новий рекорд ефективності сонячних панелей

Енергетика
3958
Вчені з бельгійського дослідного центру IMEC (Міжуніверситетський центр мікроелектроніки) змогли збільшити продуктивність перовскітних сонячних батарей до 23,9%, пише CleanTechnica.
Новий рекорд був встановлений через кілька тижнів після того, як корейські вчені заявили про збільшення ефективності гібридних перовскітних сонячних елементів до 22,1%. Для цього бельгійські дослідники змінили перовскіт за допомогою кремнію. У новій версії використовується перовскіт CsFAPbIBr, який збільшив конверсію перовскітного шару до 15,3%.
Дослідницька група також змінила архітектуру перовскітно-кремнієвого з’єднання. Вчені текстурували його верхній шар для зменшення відбиття, і в той же час помістили відбивну рідину між перовскітом і кремнієм. Щоб знизити вартість виробництва, в новій сонячній батареї використовується елемент площею 4 см2. Відбивні елементи меншої площі дозволили вченим збільшити конверсію до 25,3%, однак це збільшило б їх вартість через складність виробництва.
Перовскіт відноситься до класу кристалічних матеріалів, які можуть бути легко синтезовані для реплікації властивостей мінерального перовскіту, що зустрічається в природі. Він дешевший за кремній, і він підходить для великого і недорогого виробництва. Навіть без перовскітів вартість сонячної енергії вже зараз конкурує з викопним паливом. Якщо перовскіти з’являться на ринку, то вартість сонячної енергії може впасти в рази.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас