5 найбільших міфів на ринку нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

5 найбільших міфів на ринку нафти

Енергетика
1229
Компанії, що працюють в Пермському басейні в США, продемонстрували непогані результати в серпні.
І це не дивно, враховуючи той факт, що цей басейн, розташований в Техасі і Нью-Мексико, є одним з найкращих родовищ нафти, на думку американських експертів.
Однак були й негативні складові, такі як затримки при введенні в експлуатацію свердловин, завищені витрати та інші.
В цілому експерти відзначають, що в цьому році енергетика не кращий сектор для розміщення своїх активів.
Поки інвестори, які вкладають в інші сектори, отримують прибуток, індекс S&P енергетичних компаній знизився більш ніж на 13%.
З іншого боку, це створює певну волатильність на ринку, яка дозволяє здійснити вигідні угоди в довгостроковій перспективі, вкладаючись в компанії, які будуть зростати при зростанні цін на нафту.
Низка експертів вважають, що ціни на нафту будуть зростати в найближчі кілька років. Це пов’язано з тим, що скорочується обсяг запасів через затримку реалізації низки проектів і зниження видобутку природного газу, при тому, що попит зростає.
Аналітики прогнозують, що в 2018 р. середня ціна нафти досягне $65 за барель, а більш оптимістичні прогнози говорять про те, що до кінця десятиліття ціни на нафту досягнуть рівня $60-70 за барель.
Однак інвестори часто не вірять цим прогнозам, а вірять міфам, які склалися навколо енергетики і цін на нафту. Нижче ми розповімо про ці міфи.
Міф №1: запаси США “дуже високі”
Інвестори приділяють надто багато уваги запасам США.
Експерти вважають, що вони не заслуговують такої уваги, оскільки складають лише чверть світових запасів.
При цьому за останні 6 років видобуток у США зріс на 80%, відзначають аналітики.
Тому закономірно, що розподільна система США має потребу в більшій кількості резервуарів і трубопроводів, щоб виводити нафту на ринок.
Згідно з останніми даними, запаси складають близько 475 млн барелів.
Міф №2: сланцева нафта з США “затопить ринок”
Інвестори турбуються через надмірний сланцевий видобуток, оскільки вартість рентабельного видобутку становить близько $35-40 за барель.
Це досить поверхневі оцінки, бо вони не включають такі чинники, як невиробничі витрати і виплати за відсотками.
А ці витрати також важливі.
І якщо включити ці показники в розрахунок, то виявиться, що досить мало американських компаній можуть отримувати прибуток при ціні нижче ніж $50 за барель, відзначають експерти.
Рано чи пізно це стане ясно всім, і видобуток за ціною $35-40 за барель буде визнаний міфом.
При цьому великі міжнародні компанії скорочують фінансування довгострокових проектів, починаючи з 2014 року, коли ціни на нафту різко впали.
Щоб почати реалізацію цих проектів, потрібно близько 4 років, таким чином, з часом вони будуть сприяти зростанню запасів.
Міф №3: електромобілі вб’ють попит на нафту
Поки вартість сонячної і вітряної енергії не знизилася і у нас не з’явилися акумулятори для живлення мережі з цих джерел вночі або під час пікових навантажень, варто називати речі своїми іменами.
Електромобілі – це ті ж автомобілі, що працюють на вугіллі та природному газі, тому що електрика, якою вони живляться, йде з цих джерел енергії.
І поки справи йдуть таким чином, електромобілі як і раніше, сприятливо позначаються на становищі енергетичних компаній.
Далі всі електромобілі, продані в період з 2012 по 2020 рр., знизять попит на нафту всього на 270 тис. барелів на добу. Це всього 0,25% від очікуваного у 2020 р. попиту на нафту, відзначають експерти.
Крім того, такі фактори, як зростання населення і зростання середнього класу в розвинених країнах, означають, що попит на автомобілі буде зростати протягом наступних десятиліть.
Тому, навіть якщо електромобілі стануть популярними, на дорогах як і раніше буде дуже багато традиційних автомобілів.
Міф №4: наближається пік попиту на нафту
Цей міф був популярний в минулому році, однак через високе зростання світового населення і економіки піку навряд чи буде досягнуто в найближчі роки.
Експерти вважають, що пік попиту на нафту буде досягнутий не раніше 2030 р.
Міф №5: Нігерія і Лівія повернуться на ринок з величезними поставками
Це правда. Але обидві країни знаходяться в ситуації внутрішніх політичних конфліктів та громадянської війни.
Тому постійні припливи і відливи нафти з цих країн на ринок означають, що в якийсь момент після припливу постачання знову знизяться.
Враховуючи складнощі, з якими стикаються ці країни, висока ймовірність того, що зарубіжні інвестиції тут будуть дуже низькими.
За матеріалами:
Вєсті Економіка
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас