Як під виглядом гуманітарки ввозять товар в Україну: найпопулярніші схеми — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як під виглядом гуманітарки ввозять товар в Україну: найпопулярніші схеми

Кримінал
1236
Поліція розкрила кілька схем з гуманітаркою, які використовували зловмисники для уникнення обов’язкових митних платежів до держбюджету.
Працівники департаменту захисту економіки Нацполіції встановили, що даний вид вантажу імпортується на територію держави за кількома схемами. Найбільш поширеним є ввезення гуманітарної допомоги для комерційних цілей. Наступним за популярністю — ввезення нової продукції під виглядом гуманітарної допомоги. За допомогою цих схем зловмисники ухиляються від сплати обов’язкових митних платежів.
Як повідомляє прес-служба Нацполіції, зловмисники створювали благодійні фонди на підставних осіб, вносили у документи фіктивну інформацію про кінцевих отримувачів вантажу і про вантаж. Таким чином, під виглядом гуманітарки ввозили не тільки секонд-хенд, але і товари відомих брендів, предмети меблів, тканину, а також військову форму, які потім продавали.
Наприклад, у Миколаївській області, благодійний фонд зареєстрували на людину без її згоди, ввезли 90 тонн військової форми як гуманітарну допомогу, яку потім продали. У Черкаській області за такою ж схемою в 2016 році благодійний фонд ввіз гуманітарки майже на 20 млн гривень.
Крім того, правопорушники використовують для “прикриття” релігійні організації. Поліцейські завадили шахраям імпортувати більше ніж 440 тонн вантажу, який нібито повинна була отримати релігійна організація. Насправді гуманітарка прямувала в Одеську і Харківську області, а також Київ для продажу через торговельні точки.
На Волині представники благодійного фонду організували ввезення на територію України одягу і взуття під виглядом гуманітарної допомоги від іноземних спонсорів.
Щоб припинити дані схеми, співробітники Нацполіциії не тільки проводять моніторинг операцій з ввезення вантажів гуманітарної допомоги, але і беруть участь у діяльності міжвідомчої робочої групи з питань гуманітарної допомоги при Мінсоцполітики.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас