"Дозволено все, що прямо не заборонено": НБУ оприлюднив проект закону "Про валюту". — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Дозволено все, що прямо не заборонено": НБУ оприлюднив проект закону "Про валюту".

Казна та Політика
2052
Національний банк України (НБУ) оприлюднив на своєму веб-сайті для громадського обговорення проект закону “Про валюту”, який повинен стати єдиним законодавчим актом, що визначає порядок організації валютного регулювання та здійснення валютного нагляду в країні.
Як повідомляється в прес-релізі центробанку, концепція передбачає свободу проведення валютних операцій за принципом “дозволено все, що прямо не заборонено”. Це означає, що будь-які валютні операції між резидентами і між резидентами та нерезидентами в іноземній та національній валюті зможуть здійснюватися без обмежень.
Крім того, гривня зберігатиме функцію грошей, залишаючись єдиним законним засобом для розрахунків за товари та послуги, проте запропонована концепція валютного регулювання передбачає спеціальне використання іноземної валюти для здійснення іноземних інвестицій та пов’язаних із ними операцій, надання банківських послуг тощо.
Також, тепер у НБУ вважають, що при вільному русі капіталу процедури повинні мати не дозвільний характер, як це відбувається досі, а повідомлювальний – для цілей статистики (розрахунку платіжного балансу тощо). Тобто будуть скасовані індивідуальні ліцензії для фізичних осіб, скасовані граничні строки закриття контрактів для підприємців-міжнародників без будь-яких покарань у разі їх недотримання, оскільки ця інформація необхідна буде лише для збору статистичних даних.
Зазначається, що нова ліберальна модель передбачає введення валютних обмежень лише з метою подолання чи запобігання кризі на короткий термін.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас