Водії Uber навчилися обманювати алгоритми сервісу, вступаючи у змови з метою підвищення цін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Водії Uber навчилися обманювати алгоритми сервісу, вступаючи у змови з метою підвищення цін

Особисті фінанси
2935
Водії сервісу виклику таксі Uber придумали, як обманювати алгоритм формування ціни замовлення для отримання більшої вигоди для себе. Про це йдеться у недавньому дослідженні, проведеному фахівцями Уорікського університету, передає ITC.ua з посиланням на The Daily Telegraph.
Згідно з даними дослідження, для досягнення необхідного ефекту водії одночасно виходять з фірмового додатка Uber, через який до них надходять замовлення. Подібним чином винахідливі таксисти імітують брак машин, штучно завищуючи попит, а система, в свою чергу, запрограмована в таких випадках діяти відповідним чином – підвищувати ціни.
У цьому немає нічого незвичайного і всім добре відомо, що в години пік, під час проведення різних заходів і пізньої ночі тарифи на поїздки в Uber зростають. Навряд чи водіям знадобилося багато часу, щоб прийти до цієї хитрої схеми, що дозволяє приймати замовлення за підвищеним коефіцієнтом у звичайні години.
Дослідникам вдалося розкрити схему після декількох інтерв’ю з таксистами з Лондона і Нью-Йорка і прочитання форумів, на яких вони спілкуються. На одному з форумів вони виявили коментар такого змісту: “Хлопці, не входьте в додаток доти, доки ціна не злетить. Мало машин + високий попит = подорожчання”.
За словами дослідників, змова відображає невдоволення водіїв політикою Uber і показує “етично спірну” природу роботи алгоритму.
Наскільки сильно подібна методика дозволяє підняти ціну – не повідомляється. У Uber напевно в курсі ситуації і регулярних маніпуляцій з алгоритмом, принаймні, якщо судити за повідомленнями на форумах. Водночас представники компанії заявили про неприпустимість подібних маніпуляцій і запевнили, що подібне трапляється вкрай рідко.
“У нас є низка технічних заходів, які запобігають подібним зловживанням”, – запевнили в компанії.

Довідка Finance.UA:

  • В Україні Uber працює в Києві, Одесі, Львові, Дніпре, Харкові та Запоріжжі.
За матеріалами:
ITC.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас