Хто в Україні після "осучаснення" отримає надбавку до пенсії понад 1000 гривень — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Хто в Україні після "осучаснення" отримає надбавку до пенсії понад 1000 гривень

Казна та Політика
3809
Український парламент вже цієї осені розгляне урядовий проект пенсійної реформи. Відповідно до законопроекту, пенсіонерам перерахують розміри виплат за новою формулою. Розмір середньої зарплати, який враховується при розрахунку виплат, збільшать майже втричі, але при цьому знизять коефіцієнт оцінки стажу.
Як кажуть експерти, ті українці, які ще не вийшли на заслужений відпочинок, після реформи будуть отримувати менше, а ось чинні пенсіонери можуть “розбагатіти”. Сайт “Сегодня” з’ясував , хто після реформи зможе отримати надбавки понад 1000 гривень.
Скільки людей отримають “осучаснені пенсії
Якщо пенсійну реформу ухвалять у другому читанні і в цілому, вже в жовтні на українців чекає “осучаснення” пенсій. Загалом надбавку отримають 5,6 мільйона пенсіонерів. Понад мільйон з них “розбагатіють” більше ніж на 1000 гривень. Більшість українців на “заслуженому відпочинку” (близько 1,9 мільйона осіб) отримають надбавку від 500 до 1000 гривень.
Кому і на скільки підвищать виплати:
  • підвищення до 200 гривень – 1,3 мільйона пенсіонерів
  • від 200 до 500 гривень – 1,2 мільйона
  • від 500 до 1000 гривень – 1,9 мільйона
  • понад 1000 гривень – 1,1 мільйона
Як пояснили сайту “Сегодня” в Міністерстві соціальної політики, великі надбавки отримають в першу чергу українці, які вийшли на пенсію до 2007 року, при цьому мали високу зарплату і значно більше ніж 30 років стажу. Нагадаємо, що при розрахунку пенсії середню зарплату в Україні за три роки множать на співвідношення власної зарплати до середньої по країні (у скільки разів зарплата більша або менша за середню).
Отриману цифру множать на стаж і 1,35%. Після реформи формулу поміняють – замість 1,35% у формулі будуть використовувати коефіцієнт оцінки в 1%. Але при цьому при перерахунку застарілий показник середньої за три роки зарплати замінять на актуальний.
Українцям пенсії індексують на рівень від мінімальної пенсії. Приміром, якщо мінімальна пенсія – 1000 гривень і соцстандарти індексують на 10%, то і тим, у кого пенсія 2000 гривень, і тим, хто отримує 1000, додадуть по 100 гривень. В результаті з кожним роком розрив між “великими” і мінімальними пенсіями скорочується.
Приміром, українець, який пропрацював 40 років і мав зарплату в два рази вищу за середню, в 2007-му міг претендувати на пенсію в 1293 гривні. На той момент така пенсія була в три рази вища за мінімальну. На даний момент цей же пенсіонер після всіх індексацій може отримувати 2135 гривень – це в 1,6 разу вище від мінімальної. Тобто за 10 років така пенсія знецінилася майже в два рази.
Хто після “осучаснення” отримає надбавку в 1000 гривень
Збільшення понад 500 гривень може отримати українець, який вийшов на пенсію раніше 2007 року, мав зарплату як мінімум в два рази вищу за середню по країні. Наприклад, пенсіонер, який вийшов на заслужений відпочинок у 2007 році, заробляв в три рази більше від середньої зарплати і відпрацював 40 років, зараз може одержувати приблизно 2780 гривень, а після “осучаснення” – понад 4500. Тобто такий пенсіонер отримає надбавку приблизно в 1700 гривень.
Щоправда, таких українців не так вже й багато. Зараз зарплату в три рази більшу за середню, за даними Держстату, отримують програмісти, працівники авіаційного транспорту та менеджери вищої і середньої ланки.
Але навіть з 40 роками стажу і середньою зарплатою українець, який вийшов на пенсію до 2007 року, після “осучаснення” може отримати надбавку в 20 гривень. А якщо у цього українця є 45 років стажу, надбавка становитиме 205 гривень. Варто відзначити, що розрахунки проведені без врахування надбавки до пенсії за понаднормовий стаж.
До речі, Пенсійний фонд при розрахунку враховує співвідношення зарплати українця до середньої по країні за кожен місяць. Розрахунки “пенсійного калькулятора” показують приблизну цифру за умови, якщо рівень зарплати по відношенню до середньої по країні не змінюється. Також калькулятор не враховує можливі доплати за понаднормовий стаж. У формулі враховується показник середньої зарплати, актуальний на 2017 рік.
“Залишається близько трьох мільйонів пенсіонерів, які в жовтні взагалі не отримають ніякої надбавки. Насамперед це люди, які вийшли на пенсію в останні три-чотири роки: 2014, 2015, 2016-му і 2017 роках. У них зарплатна база ще не так сильно застаріла, а якщо перераховувати зі зниженням оцінки одного року стажу, страхова частина пенсії вийде навіть нижчою, ніж є зараз. Їм, звичайно, не зменшать загальний розмір пенсії, але й додаткових грошей у результаті осучаснення вони не отримають. До того ж у нових пенсіонерів основний розмір пенсії, як правило, більший за прожитковий мінімум, тобто перегляд мінімальної пенсії їм теж нічого не дасть”, – розповідає старший науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко.
Що буде з пенсійною системою України
У перспективі найближчих кількох років Кабінет міністрів планує запустити обов’язковий накопичувальний рівень. Згідно з чинним законом, мають працювати три рівні: солідарний (працює зараз), обов’язковий накопичувальний та добровільний накопичувальний. Останній рівень – приватні пенсійні фонди. В них взяли участь приблизно 800 тисяч українців. Всього в країні 26 мільйонів працездатних, які потенційно можуть “відкладати на пенсію”.
Як впевнена пенсійний експерт Галина Третьякова, лише солідарний рівень не може забезпечити українцям високі пенсії. Єдиний спосіб забезпечити гідну старість – запустити накопичувальний рівень. Тоді українцям доведеться 22% від своєї зарплати віддавати в солідарну пенсію (на виплати нинішнім пенсіонерам) і ще певний відсоток від зарплати відкладати на свій особистий рахунок. Скористатися зібраними коштами можна буде після досягнення пенсійного віку. Таким чином, українці зможуть отримувати відразу дві пенсії – з солідарного і накопичувального рівнів.
У Міністерстві соціальної політики говорять: впровадити накопичувальний рівень можуть тільки після того, як дефіцит Пенсійного фонду буде повністю ліквідовано. У минулому році він досяг 145 мільярдів гривень, а в цьому році, згідно з бюджетом, буде на рівні 141 мільярда.
Олександр Литвин
За матеріалами:
Сьогодні
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас