ШІ навчить слуховий апарат виділяти мову однієї людини з гулу натовпу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ШІ навчить слуховий апарат виділяти мову однієї людини з гулу натовпу

Технології&Авто
183
Навіть найсучасніші слухові апарати не можуть допомогти людям почути те, що кажуть інші, на жвавих вулицях або в натовпі. Нові дослідження Колумбійського університету (США) спрямовані на виправлення цієї ситуації шляхом поєднання традиційних технологій слухового апарату зі скануванням мозку і штучним інтелектом, пише Seeker.
Використовуючи зовнішні датчики, які контролюють активність мозку, технологія визначає, з ким людина розмовляє, і підсилює голос цієї людини, приглушуючи всі інші фонові шуми. «Спершу, в 2012 році, ми фокусували увагу людини, використовуючи інвазивні методи, а в 2014 році ми з’ясували, що це ж можна зробити неінвазивно, використовуючи наконечник з електродами, що торкаються шкіри голови», – заявив Німа Месгарані, доцент відділення електротехніки Колумбійського університету у Нью-Йорку.
Обробка величезних обсягів аудіоданих і виділення об’єкта інтересу користувача на підставі мозкових хвиль, вимагають великої обчислювальної потужності, і все це складно вмістити в стандартний слуховий апарат. Технологія перебуває на ранньому етапі розробки, але Месгарані вважає, що якщо все буде добре, система з’явиться в комерційних слухових апаратах протягом п’яти років.
За матеріалами:
hightech.fm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас