Нацбанк розкриває групи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк розкриває групи

Фондовий ринок
1324
Національний банк посилює нагляд над банками: після завершення процесу легалізації власників банків він почав примушувати їх реєструвати в групи афілійовані з банками компанії. За останній рік кількість банківських груп подвоїлася і продовжить зростати – НБУ хоче виявити всіх пов’язаних з банками осіб.
Розбилися на групи
Кількість банків в Україні через банкопад скоротилася вдвічі, однак банківських груп, навпаки, стало більше, ніж раніше. За останні 12 місяців їх кількість майже подвоїлася! В кінці минулого року банківські групи створили Альфа-Банк (2 вересня 2016-го), Промислово-фінансовий банк, Індустріалбанк (обидва – 4 листопада), Укрбудінвестбанк (18 листопада). З початку 2017-го Нацбанк зареєстрував ще 8 груп: банків «Форвард» і «Авангард» (обидва – 17 лютого), ТАСкомбанку (22 березня), Кристалбанку, Мотор Банку (обидва – 19 травня), «Українського капіталу» (31 травня), «Січі» (14 липня), «Альянсу» (28 липня). Тепер в Україні 26 банківських груп.
Така динаміка викликає запитання, адже НБУ ще в 2013 році вимагав оформити банківські групи. Серед перших їх зареєстрували ПУМБ, Ощадбанк, ПриватБанк, ОТП Банк, «Південний». Але якщо в 2013-2014 роках ініціатива створення груп виходила від банків, то зараз до процесу «активно підключився регулятор», повідомив співрозмовник в НБУ.
У НБУ розповіли, що «діагностика банківського сектору на предмет неідентифікованих контролерів банківських груп триває з кінця 2016 року». Цей процес стартував після завершення ідентифікації реальних власників банків. «У 2016-2017 роках розроблялися зміни нормативної бази для проведення діагностики на предмет неідентифікованих банківських груп. Зокрема, були вироблені 14 ознак, які можуть свідчити про наявність спільного контролера в осіб та/або контролю між особами, а також визначено три умови, за яких ці ознаки можуть бути застосовані», – пояснили в НБУ.
Ці поправки були внесені в Положення про банківські групи 22 червня. Вони дозволяють НБУ визначати компанії банківської групи за непрямими ознаками. Серед таких ознак – спільна діяльність компаній, ідентичні джерела коштів, члени органів управління є співробітниками однієї компанії або екс-співробітниками іншого учасника групи. Ці непрямі ознаки регулятор може застосовувати, якщо дані про структуру власності юридичної особи не дозволяють встановити її контролера; якщо задокументовані або публічно оголошені відомості про наявність контролю над юридичною особою; якщо немає підтвердженої інформації про кінцевого бенефіціарія юрособи.
З моменту набрання чинності цих правил НБУ зареєстрував всього дві групи. Але в Нацбанку уточнили, що «багато банків вже отримали відповідні повідомлення і дали зворотний зв’язок». Тому створення нових груп продовжиться. Формування груп накладає на банки обмеження, які повинні унеможливити маніпулювання операціями з учасниками групи для обходу регулювання НБУ, як це сталося в історії з Банком Михайлівським і пов’язаними фінкомпаніями.
Дотримуючись букви закону
Легалізація власників і зміна законодавства – основні «стимули» створення груп. Наприклад, банківська група Індустріалбанку була оформлена після завершення зміни структури власності банку. «Для входження суб’єктів господарювання в банківську групу необхідна наявність єдиного контролера. Таким контролером всіх юросіб групи у складі Індустріалбанку, Експрес-Банку і страхової компанії «Захід-Резерв» в березні 2016 року стала Роза Дворецька. Погодження від регулятора на створення банківської групи було отримано в листопаді», – розповів голова правління Індустріалбанку Михайло Букрєєв.
Створення банківської групи стало першим кроком до злиття Індустріалбанку та Експрес-Банку. «Незабаром після створення групи банки об’єднали служби інкасації в єдиний центр на платформі Експрес-банку. Індустріалбанк передав йому парк автотранспортних засобів, засоби безпеки та захисту», – сказав він.
У Райффайзен Банку Аваль, чия група була оформлена 10 червня 2016-го, повідомили, що спочатку група банку і КУА «Райффайзен Аваль» була зареєстрована 15 березня 2013 року. «В листопаді 2013-го, у зв’язку із закінченням терміну дії ліцензії КУА, група втратила ознаки банківської групи, і 20 грудня НБУ припинив її роботу», – пояснила директор департаменту виконавчого управління і комунікацій Райффайзен Банку Аваль Наталія Марченко. Але в 2015 році в законі про банки і банківську діяльність розширили поняття банківської групи. Тому в березні 2016 року банк знову подав документи. До групи ввійшли «РЕК Гамма», «РСР Україна», Райффайзен Лізинг Аваль, Український процесинговий центр.
У вересні 2016-го з’явилася група Альфа-Банку. «До складу нашої фінансової групи, контролером якої є люксембурзька ABH Holdings S. A., входять Альфа-Банк, Укрсоцбанк, СК «Альфа-Страхування», компанія з управління активами «Укрсоц-Нерухомість», компанії «Паритет-Фінанс» і «Неос Лізинг». Створивши банківську групу, ми беремо на себе значно більшу відповідальність, адже НБУ може встановлювати до груп додаткові вимоги щодо якості системи корпоративного управління, управління ризиками, внутрішнього контролю, звітності», – стверджує генеральний менеджер Альфа-Банку Іван Свитек.
Добровільно-примусова реєстрація
Створення банківської групи є зобов’язанням контролера, але якщо він не проявить ініціативу навіть після попередження НБУ, регулятор має право самостійно визнати таку групу. У випадку банку «Форвард» ініціатором створення групи виступав Нацбанк. До групи увійшли банк, страхова компанія «Довіра та гарантія», Універсальне бюро кредитних історій. «Якщо такі відомості не були надані в Нацбанк, а фактично банківська група існує, то НБУ має право самостійно ідентифікувати і визнати ​​банківську групу», – сказали у прес-службі НБУ.
Під примусову групізацію потрапив і банк «Авангард», що належить колишнім бізнес-партнерам голови НБУ Валерії Гонтаревої. «Рішення про визнання і реєстрацію банківської групи ухвалював НБУ. Реєстрація банківської групи не дає ICU ніяких переваг, а тільки несе додаткове навантаження для всіх її учасників», – вважає керуючий директор групи ICU Костянтин Стеценко.
Група не планує розширюватися. «Компанії-резиденти ICU, об’єднані разом з банком «Авангард» в цю групу, не ведуть ніякої спільної діяльності, не задіяні у спільних проектах, банк «Авангард» не бере участі в їхньому капіталі, а тому утворення, назване «банківською групою» за рішенням регулятора, в нашому конкретному випадку є штучним», – впевнений Костянтин Стеценко.
Виявлення нових груп гальмує «непрозорість ринку небанківських фінансових послуг». «Великою проблемою є те, що структури власності фінансових компаній, на відміну від банків, продовжують залишатися непрозорими. Тому НБУ змушений за непрямими критеріями визначати прихований контроль», – пояснили в НБУ.
Вікторія Руденко
За матеріалами:
Фінансовий клуб
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас