Приватний бізнес імпортує енерговугілля з РФ по $78-82 за тонну – голова Міненерговугілля — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Приватний бізнес імпортує енерговугілля з РФ по $78-82 за тонну – голова Міненерговугілля

Енергетика
1749
“Деякі приватні українські компанії закуповують енергетичне вугілля в Російській Федерації за ціною в межах $78-82 за тонну, але ці поставки можуть бути зупинені у будь-який момент рішенням однієї людини”, – сказав міністр енергетики та вугільної промисловості України Ігор Насалик.
“Російське вугілля – я б не сказав, що воно дешеве, але деякими приватними структурами воно закуповується на сьогоднішній день. Той розрахунок, який ми проводимо, приблизний – тому що ми не можемо точно сказати, бо це приватні компанії – це в межах $78-80-82 (за тонну)”, – сказав В. Насалик в ефірі програми “Перша Шпальта” на телеканалі “UA:Перший” в неділю.
“Те, що ми закуповуємо, скажімо, у Південноафриканській Республіці – це $97. А те, що ми купуємо в США – за перерахунком це десь $111-113. Але не дивіться на дешеву рибу”, – додав міністр.
За його словами, ситуація з поставками вугілля з РФ на кшталт тієї, що була з постачанням з окупованих територій Донецької та Луганської областей: “Будь-якої миті рішенням однієї людини ці поставки можуть бути зупинені”.
В. Насалик зазначив, що основними джерелами поставок в Україну імпортного антрациту, крім РФ, виступала ПАР, однак її ресурс обмежений і не може повною мірою забезпечити Україну.
Голова Міненерговугілля зазначив, що питання імпорту вугілля з Пенсільванії (США) опрацьовувалося з Держдепартаментом США, з посольством і навіть на рівні президентів двох країн. “Говорити, що там є якась корупційна схема, – це смішно. Тим більше контракт, який підписувався між “Центренерго” і США, проходив в посольстві США”, – сказав міністр.
За його словами, якщо порівняти за калорійністю та якістю тепловіддачі, то вартість американського вугілля приблизно в межах південноафриканського, проте вартість доставки з США приблизно на 30-35% нижча.
В. Насалик також заявив, що в даний час енергосистема країни працює з наявністю запасних потужностей, і “немає жодних застережень щодо того, що у нас були якісь проблеми в проходженні, в тому числі, осінньо-зимового періоду”.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас