Підписання "вугільного контракту" між США і Україною ініціював особисто Трамп, - ЗМІ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підписання "вугільного контракту" між США і Україною ініціював особисто Трамп, - ЗМІ

Енергетика
1436
До кінця року Україна планує поставити з США 700 тис. тонн вугілля. Перша партія американського антрациту обійдеться Україні в 113 доларів за тонну, а на решту обсягу ціна може змінюватися. Це як мінімум на 10-15 доларів дорожче, ніж вартість вугілля, яка закладається в тариф на електроенергію для ТЕС, йдеться в матеріалі “РБК-Україна”.
Як повідомляє видання з посиланням на джерела, знайомі з ходом переговорів щодо підписання договору, питання поставок вугілля ініціював Трамп.
“Для американського лідера дуже важливо виконати свої передвиборні обіцянки, що стосуються відродження вугільної промисловості в Штатах. У березні він підписав відповідний указ, а тепер намагається знайти стабільні ринки збуту. Саме Трамп підняв цю тему при розмові з Порошенком”, – запевнило джерело, знайоме з ситуацією зсередини.
“Якщо ще чотири роки тому США експортували понад 50 млн тонн енергетичного вугілля, то до 2016 року цей показник не перевищував 20 млн тонн”, – зазначається на офіційному сайті американського урядового агентства Energy Information Administration (EIA).
Коментувати офіційно політичну складову угоди з імпорту вугілля з США українські чиновники відмовилися. Але на правах анонімності, в Кабміні не приховують, що Україна готова “допомогти” американським партнерам налагодити ринок збуту палива.
“Трампу потрібні швидкі і показові результати, в енергетиці зокрема. Американські партнери обговорювали з українською делегацією обсяг поставок, який може покрити річну потребу країни в антрацитовій групі. Видобуток в Пенсильванському басейні переважно відбувається кар’єрним методом. Тому розгорнути виробництво не так вже й складно. Але наша делегація не була готова до цієї розмови, оскільки американське вугілля дороге і висококалорійне”, – пояснило виданню джерело у Кабміні.
В Міненерго запевняють, що поставки вугілля з США – “ідея не нав’язана американським президентом, а необхідність”.
Незважаючи на запевнення про те, що Штати можуть постачати в Україну значні обсяги вугілля, “Центренерго” уклало контракт не на мільйони тонн, а на 700 тис. тонн.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас