Мінфін придумав альтернативу податку на прибуток — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін придумав альтернативу податку на прибуток

Казна та Політика
2270
Міністерство фінансів розробило законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податку на виведений капітал», яким планується замінити існуючий податок на прибуток підприємств.
Головна ідея законопроекту полягає в такому: отриманий підприємством прибуток не обкладається податком доти, доки він не виплачується власникам у вигляді дивідендів або прирівняних до них платежів. Тобто Мінфін пропонує замінити податок на прибуток новим податком – на виведений капітал.
Оскільки законопроект передбачає кардинально новий підхід до визначення об’єкта оподаткування та порядку оподаткування, банкіри, які є членами Незалежної асоціації банків України, і представники бізнесу запропонували низку важливих змін, що відчутно пом’якшують його вплив на них.
Зокрема, в розділі ПКУ «Податок на виведений капітал» вилучені норми, що стосуються порядку відображення і використання резервів, правила урегулювання безнадійної заборгованості.
Уточнено об’єкти оподаткування і вироблено чіткий перелік операцій, які підпадають під оподаткування податком на виведений капітал.
Змінено правила розрахунку бази за операціями «тонкої капіталізації». Вилучена ст. 39, що зобов’язує платників складати і подавати документацію за такими операціями.
Виключені з об’єктів оподаткування операції банків з переказу коштів третіх осіб або операцій з використанням спеціальних платіжних засобів на користь будь-яких одержувачів, в тому числі міжнародні платіжні системи.
Пом’якшено основний ризик для банків, пов’язаний з введенням даного податку, а саме – розформування відстроченого податкового активу, шляхом внесення норми для банків про можливості переходу на такий податок тільки через 3 роки з моменту введення податку на виведений капітал в Україні.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас