У Міненерго пояснили відмову Нафтогазу використати китайський кредит — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У Міненерго пояснили відмову Нафтогазу використати китайський кредит

Казна та Політика
715
НАК “Нафтогаз України” не надав достатнього обгрунтування щодо можливості використання китайського кредиту на суму 3,65 млрд дол. для модернізації бурового обладнання – Міненерго.
Про це йдеться у повідомленні Міненерговугілля, опублікованому на Урядовому порталі.
“Протягом чотирьох років, які минули після підписання Генеральної кредитної угоди, Міненерговугілля неодноразово звертало увагу НАК “Нафтогаз України” на необхідність подання інвестиційних проектів в рамках цієї кредитної угоди, але НАК вперше подав інвестпроект лише у 2017 році. Як зазначено у ньому, Генеральною кредитною угодою передбачено, що “не менше 60% товарів та послуг має бути обладнанням китайського походження. Постачальник обладнання обиратиметься за результатами відкритого тендеру”, – йдеться у повідомленні.
У Міненерговугілля пояснили, що, враховуючи положення законодавства України щодо проведення публічних закупівель, існує ризик унеможливлення використання кредитних коштів, оскільки переможцем тендеру може стати будь-який постачальник обладнання.
Крім того, оскільки кредит залучався першочергово під інші цілі, ніж модернізація бурового обладнання, Нафтогаз мав би подати документи, які б свідчили про внесення відповідних змін до вказаної кредитної угоди.
Таким чином, комісія з проведення державної експертизи інвестиційних проектів паливно-енергетичного комплексу Міненерговугілля зазначила про відсутність аналізу відповідності технічних характеристик обраного обладнання завданням інвестиційного проекту.
У свою чергу, Міністерство економічного розвитку і торгівлі у експертному висновку від 7 червня 2017 року надало позитивний висновок щодо економічної ефективності інвестиційного проекту щодо інтенсифікації видобутку природного газу, але із застереженням, що поданий НАК “Нафтогаз України” інвестиційний проект не відповідає меті, визначеній у Генеральній кредитній угоді.

Довідка Фінансів.юа.

  • У грудні 2012 р. Нафтогаз України підписав кредитну угоду з ДБР Китаю на суму 3,65 млрд дол. під державні гарантії для реалізації проектів заміщення газу вугіллям. Проект не був реалізований через російську агресію на Сході України.
  • Китай у 2016 році продовжив терміни доступності кредиту для Нафтогазу.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас