Як стати акціонером Applе або Facebook: українцям дали доступ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як стати акціонером Applе або Facebook: українцям дали доступ

Фондовий ринок
2785
У 2017 році в Україні почалися зміни, на які я чекав сім років.
Весь цей час практично всі колеги вважали мої мрії передчасними, а багато українських фондовиків досі залишаються відвертими противниками вільного доступу українців до розвинених фінансових ринків.
Донедавна Декретом про валютне регулювання 1993 року і підзаконними нормативними актами Нацбанку операції на закордонних біржах українцям були заборонені.
Для інвестицій у “валютні цінності” декрет наказував мати індивідуальну валютну ліцензію. Для її отримання потрібні були документи, надати які для біржових операцій було просто неможливо.
Як відомо, в Україні неадекватність законів компенсується необов’язковістю їх виконання. Способів обходу жорстких обмежень було предостатньо. Багато хто ними активно користувався, але це було пов’язане з ризиком отримати штраф у розмірі 100% інвестованих без ліцензії коштів.
В лютому Нацбанк скасував вимогу одержувати індивідуальну валютну ліцензію для купівлі іноземних ЦП, якщо громадянин України хоче інвестувати свій дохід, отриманий на рахунку в іноземному банку.
Контролювати використання коштів, які вже за кордоном, регулятор не може, тому дозволили те, що було безглуздо забороняти всі 24 з половиною роки.
“Старий декрет” поки що не скасували, але в липні НБУ реалізував процедуру видачі електронних індивідуальних ліцензій для фізосіб. Вони дозволяють українцям інвестувати кошти майже так само вільно, як це можуть робити жителі розвинутих країн і більшості країн, що розвиваються, дотримуючись при цьому букви декрету.
Електронні ліцензії можна отримати через будь-який український банк, надавши йому заяву, підтвердження призначення платежу та підтвердження отримання доходу. Особливо просунуті банки приймають ці документи в електронному вигляді через систему клієнт-банк, але якщо у клієнта немає рахунку в іноземній валюті, доведеться один раз сходити у відділення банку.
Електронні ліцензії видаються не тільки для переказу валюти на купівлю цінних паперів, але і для інших інвестицій, наприклад, для купівлі іноземної нерухомості, а також на розміщення коштів на депозиті в іноземному банку або для платежу в іноземній страховій компанії.
Без отримання е-ліцензії банк не відпустить платіжку, якщо вона підпадає під критерії інвестицій за кордон. При цьому е-ліцензії видаються Нацбанком дуже оперативно. Затримки можуть бути в основному на стороні комерційного банку, особливо якщо він проводить таку процедуру вперше.
Є шість варіантів переказу валюти для купівлі іноземних цінних паперів. Перші два вже працюють. Третій і четвертий перебувають у стадії відпрацювання пілотного проекту за погодженням з Нацбанком. П’ятий і шостий варіанти можуть бути реалізовані після зміни нормативної бази Нацбанку.
Варіант 1
Якщо у вас є рахунок в іноземному банку, то ніякі ліцензії не потрібні. Ви можете розпоряджатися своїми грошима як біла людина. Досить лише відкрити рахунок в іноземному брокері і перерахувати йому гроші.
Процедура відкриття брокерського рахунку набагато простіша, ніж в Україні. Важливий нюанс: поважні американські і європейські брокери активують рахунок після надходження на нього суми від десяти тисяч євро чи доларів.
Piccy.info - Free Image Hosting
Варіант 2
Для поповнення брокерського рахунку українського банку необхідно отримати електронну ліцензію.
Крім доказу сплати податків на прибуток у розмірі не меншому, ніж сума переказу, що є нормальною вимогою на поточному етапі лібералізації гривні, свобода українця на інвестиції обмежена 50 тис. дол на рік незалежно від того, на яку суму доходу були сплачені податки.
Є надія, що верхній поріг буде підніматися, а потім буде знято.
Piccy.info - Free Image Hosting
Варіант 3
Якщо ви плануєте інвестувати менше ніж 10 тис. дол, можна скористатися послугами українського брокера, який має рахунок в іноземному брокері. Як і в першому варіанті, з рахунку в іноземному банку можна переказати гроші без електронних ліцензій і обмежень по сумі таких переказів протягом року.
Для прийому грошей від третьої особи, з якою немає прямих договірних відносин, іноземний брокер вимагатиме від інвестора пройти ідентифікацію: надати копії документів, що підтверджують особу та місце проживання.
Piccy.info - Free Image Hosting
Варіант 4
Після проходження ідентифікації іноземним брокером поповнити свій рахунок в українському брокері можна і через український банк.
Документи, що подаються в банк для отримання електронної ліцензії, у цьому випадку відрізняються від другого варіанту тільки тим, що замість підтвердження відкриття рахунку в іноземному брокері можна надати договір з українським брокером. Я отримував електронну ліцензію саме для такого платежу.
Piccy.info - Free Image Hosting
Варіант 5
Цей варіант поки що не вписується в чинні вимоги Нацбанку, але він — найбільш логічний для тих, у кого є гривня на рахунку в українському брокері.
Чекаємо змін від НБУ, які дозволять українському брокеру конвертувати отриману від клієнтів гривню у валюту, або, що зручніше, приймати її від клієнтів для подальшого переказу на рахунок іноземного брокера.
Piccy.info - Free Image Hosting
Варіант 6
Якщо заборону на перерахування валюти всередині країни не можна буде зняти, то, можливо, простіше буде дозволити приймати її на рахунок українського брокера в іноземному банку. Цей варіант добре вписався б в концепцію е-ліцензій.
Piccy.info - Free Image Hosting
Який варіант обрати? Якщо у вас є легальний дохід, отриманий на рахунку в іноземному банку, то ваші варіанти — перший або третій. В іншому випадку вибирайте між другим або четвертим варіантами.
Якщо ви плануєте інвестиції менші, ніж 10 тис. дол., то доведеться вибирати тільки між третім або четвертим варіантами. Надалі, сподіваюся, зможемо запропонувати п’ятий і шостий варіанти.
Переваги прямого рахунку в іноземному брокері.
1. Відкрити рахунок набагато простіше: не треба нікуди їхати, щоб підписувати купу папірців, нав’язаних морально застарілим українським регулюванням.
2. У разі банкрутства брокера процедура ACATS забезпечить переведення портфеля іншому іноземному брокеру.
3. Державна страховка забезпечить гарантії збереження активів на брокерському рахунку: до 20 тис. євро в ЄС і до 100 тис. дол США.
4. Іноземний брокер не є податковим агентом в Україні, тому немає ризику переплати податку на доходи фізосіб з подальшим “видряпуванням” її з бюджету.
Переваги роботи через українського субброкера.
1. Мінімальний розмір брокерського рахунку на порядок нижчій.
2. Більш оперативна підтримка, в тому числі телефоном.
3. Можливість спілкування з брокером українською мовою.
Також потрібно враховувати, що в Україні досі заборонено обіг іноземних цінних паперів. Теоретично можна перевести іноземні цінні папери в українську депозитарну установу, але зберігання їх в Україні буде не безкоштовним, а розпоряджатися ними тут ви ще довго не зможете.
Резюмуючи, можна стверджувати, що електронні валютні ліцензії трохи “розкрутили гайки” для кінцевого інвестора-фізособи, легалізувавши купівлю іноземних ЦП, відкрили можливість ведення бізнесу в Україні іноземним онлайн-брокерам і дали нішу для бізнесу українським торговцям.
Сподіваюся, електронні валютні ліцензії будуть стимулювати підвищення фінансової грамотності населення і, можливо, дерегулювання місцевого фондового ринку, неконкурентоспроможність якого тепер очевидна всім.
Олексій Сухоруков
За матеріалами:
Економічна Правда
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас