Депутати пропонують запровадити "зелений тариф" на електроенергію зі сміття — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати пропонують запровадити "зелений тариф" на електроенергію зі сміття

Казна та Політика
437
Група народних депутатів з різних фракцій пропонує ввести “зелений тариф” на електроенергію зі сміття і розширену відповідальність виробників упаковки за її утилізацію.
Згідно з текстом законопроекту, “зелений тариф” буде застосовуватися виключно до електроенергії, виробленої з побутових відходів, які до того пройшли сортування. З таких відходів повинні бути виключені небезпечні компоненти, а також матеріали, придатні для вторинного використання (пластик, скло, папір, метал).
Крім того, документ передбачає введення розширеної відповідальності виробника упаковки за її утилізацію. Такий виробник може самостійно організувати повторне використання упаковки, її матеріальну утилізацію (використання як вторинної сировини), або ж сплатити екологічний податок.
Як зазначено в законопроекті, переробка (утилізація) побутових відходів виводиться з-під державного регулювання, а ціни на подібні послуги пропонується формувати вільно на договірних засадах.
Державі в особі НКРЭКУ пропонується встановлювати тарифи виключно на поховання побутових відходів. При цьому рівень таких тарифів повинен стимулювати розвиток утилізації.
Законопроект вводить заборону на захоронення побутових відходів поза полігонами твердих побутових відходів з 2020 року. Крім того, до 2025 року забороняється захоронення неутилізованих побутових відходів, тобто таких, які не були до того використані для отримання вторинних матеріалів і енергії.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас