Банкіри: в найближчі дні краще продавати долар, щоб заробити — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банкіри: в найближчі дні краще продавати долар, щоб заробити

Валюта
2345
Останній день липня ознаменувався різким обвалом курсу безготівкового долара: 31 числа він впав відразу на 11,5 копійок, і зафіксувався в рамках 25,79-25,81 грн./$, повідомив начальник казначейства VTB Bank (Україна) Станіслав Верхградський.
Через досить скромний валютний попит, котирування покотилися вниз з самого ранку.
«Після відкриття міжбанку рівнями 25,88-25,90 грн./$ гривня відразу почала демонструвати силу, і вже до обіду курс долара опустився до 25,78-25,82 грн./$. Після обіду Нацбанк почав забирати з ринку надлишок валютної пропозиції. В результаті до завершення торговельної сесії котирування закріпилися на рівнях 25,79-25,81 грн./$ », – уточнив Верхградський.
І повідомив, що Нацбанк придбав близько $8 млн. в режимі найкращого курсу у 20-ки уповноважених банків. Відкритий аукціон для всього ринку чиновники вирішили не проводити – не таким вже й значним був надлишок долара.
Особливо, якщо згадати загальні обсяги торгів: вони в понеділок зросли з п’ятничних $275,14 млн. до $325,78 млн. Хоча банкіри кажуть, що імпортери встигли витратити отримане минулого тижня від Держказначейства.
«Зниження валютного попиту свідчить про те, що відшкодовані на минулому тижні компаніям-експортерам виплати по ПДВ були витрачені на поточні платежі», – зазначив UBR.ua директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний.
Водночас відзначали і рішучість валютних покупців.
«Попит достойно зустрів збільшення валютних продажів. При зростанні валютної пропозиції імпортери самостійно подужали майже весь обсяг безготівкової валюти», – зауважив Станіслав Верхградський.
На зростанні – продаємо
Від початку серпня фінансисти чекають тільки одного – подорожчання долара. Нічого нового в цьому немає, зростання валютного курсу притаманне початку кожного місяця. Спершу вони й імпортери просто розгойдуються, і торгують на зменшених обсягах – в першу декаду в країну надходить менше валюти. А потім представники іноземного бізнесу починають активно скуповувати ВКВ для виведення на батьківщину дивідендів у дозволених Нацбанком обсягах.
Нічого не зміниться і цього разу, і тому банкіри прогнозують плавне підвищення курсу долара.
«Завтра обсяги пропозиції на ринку традиційно скоротяться, як це відбувається на початку кожного місяця, що трохи підтягне валютні котирування вгору. Ми прогнозуємо діапазон торгів 25,85-25,95 грн./$ », – сказав Олег Курінний.
Правда, є і ті, хто чекає значного подорожчання долара не спозаранку вівторка, а пізніше – ближче до середи.
Наприклад, Станіслав Верхградський спрогнозував 1 серпня старт міжбанку в рамках 25,80-25,85 грн./$. Хоча в цілому визнав неминучість короткострокової девальвації гривні.
«З початком нового календарного місяця на міжбанку очікуємо зниження активності як серед продавців, так і серед покупців. При цьому темп скорочення обсягів попиту може бути меншим, ніж у пропозиції валюти. Проте, вагомих дисбалансів на безготівковому ринку все одно не очікуємо. Припускаємо поступове зростання котирувань до області 26,0 грн./$», – уточнив Верхградський.
Фінансисти рекомендують продавати валюту на цьому курсовому зростанні.
«На початку місяця можливий відскік в область 25,90-26,0 грн./$. Якщо це станеться, то потрібно буде тактично продавати долар проти гривні, щоб знову спробувати відкупитися в області 25,80 грн./$ », – рекомендував заступник директора департаменту казначейства і міжнародного бізнесу Банку Південний Олег Ропяк.
Олена Лисенко
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас